BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beszakadtak az amerikai tőzsdék a hozamok súlya alatt

Nemcsak korrigál, közben rotál is a tengerentúli részvénypiac. A technológiai szektor a legnagyobb vesztes.

Jelentős eséssel zárták a tegnapi kereskedést az amerikai részvényindexek. Az S&P 500 2,45 százalékkal, a Dow Jones az előző napi csúcsdöntést követően 1,75 százalékkal, míg a technológiai vállalatok részvényeit tömörítő Nasdaq Composite 3,52 százalékkal kerültek lejjebb.

A legnagyobb vesztes a technológiai szektor, vagyis az erőteljes korrekció ellenére a részvénypiaci rotáció sem enyhült.

Az amerikai jegybankelnöknek csak időlegesen sikerült megnyugtatnia a befektetőket, ismét az intenzív hozamemelkedés miatt kezdtek aggódni a piaci szereplők – mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: tegnap 1,6 százalék felett is járt a 10 éves kötvényhozam, jelenleg 1,5 százalék.

Fotó: Spencer Platt/Getty Images

Újabb amerikai jegyankárok kommentálták a hozamemelkedést. Esther George szerint a hozamemelkedés nagyobb része valószínűleg a gazdasági kilátások javulására vezethető vissza, így pozitívumként kell tekinteni a folyamatra. Raphael Bostic szerint

a hozamok viszonylag alacsonyak maradnak, és a jelenlegi helyzetben a Fed-nek semmit nem kell tennie az emelkedés kezelése érdekében.

Ugyanakkor hozzátette, hogy szoros figyelemmel követik a folyamatokat. Bostic szerint a megszűnt munkahelyek visszaállítása hosszú időt fog igénybe venni, de jó irányba halad az amerikai gazdaság.

A piac élénken követi a jegybanki nyilatkozatokat, mert a befektetők azt próbálják kitalálni, mikor nyúl hozzá a hozamgörbéhez a Fed.

Jerome Powell a héten a bizottsági meghallgatásokon leszögezte, hogy a jegybank hosszú ideig támogató monetáris politikát fog folytatni – emlékeztetett az Equilor elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.