Pénz- és tőkepiac

Vállalati kötvényindexet indít a BÉT

A kötvényindexet 2021. március 30-tól kezdve napi rendszerességgel számítja és publikálja a BÉT.

A keddi nappal új vállalati kötvényindexet indít a Budapesti Értéktőzsde: az index számítása a hazai vállalati kötvénypiac mélyítésére és fejlődésére szolgál. A BÉT a lépéssel – amellett, hogy jelentősen megkönnyíti a befektetők számára a hazai, forintalapú vállalati kötvények hozamának és teljesítményének a követését – a hasonló eszközöket tartalmazó portfóliók piaci értékelését kívánja elősegíteni.

A kötvényindexet 2021. március 30-tól kezdve napi rendszerességgel számítja és publikálja a BÉT, emellett 2021. január 4-ig visszamenőlegesen is kiszámítja.

Ennek köszönhetően a nem pénzügyi vállalati kötvénypiac aktuális állapotát tükrözve transzparens mutatószámként szolgálhat, amely segíti a befektetői döntéseket.

Fotó: Kallus György / VG

A január 4. óta számított vállalati kötvényindexcsalád egy teljes megtérülési árfolyamindexből, a Budapesti Értéktőzsde Vállalati Total Return Indexéből (BSECB Total Return Index), valamint egy hosszú futamidőre számított hozamindexből, a Budapesti Értéktőzsde Vállalati Kötvény Hosszú Hozamindexéből (BSECBLY) áll.

Az indexcsalád indulásakor a vállalati indexkosarakba összesen 29, össznévértékét tekintve 600 milliárd forintot is meghaladó kibocsátás került, amelyet több mint két tucat vállalat jegyzett.

A Magyar Nemzeti Bank által 2019-ben indított, jelenleg 1150 milliárd forint keretösszegű Növekedési Kötvényprogram kiemelkedő teljesítményének és a következő időszakra várt jelentős magyar gazdasági fellendülésnek köszönhetően a nem pénzügyi vállalati kötvénypiac további bővülése várható.

A nem pénzügyi vállalati kötvénykibocsátások további növekedése pedig megvalósíthatóvá teszi a tőkepiaci típusú források részarányának emelkedését a hazai vállalati szféra idegen forrásain belül.

BÉT kötvényindex tőzsde
Kapcsolódó cikkek