Pénz- és tőkepiac

A támogatott hitelek húzzák a piacot

A lakosságnak kihelyezett hitelek több mint egyharmadához állami támogatás kapcsolódott 2020-ban, és hasonlóan alakult az arány az idei első két hónapban is. A támogatott hitelek dominanciája az idén is fennmaradhat, hiszen egyre több az elérhető kedvezményes hitelkonstrukció.

Domináns szerephez jutottak a lakossági hitelpiacon az állami támogatás mellett nyújtott konstrukciók – derül ki a Magyar Nemzeti Bank vonatkozó adataiból.

A jegybank statisztikái szerint a 2020-ban megkötött, összesen 2083,2 milliárd forintnyi lakáscélú és fogyasztásihitel-szerződés 36,6 százalékához kapcsolódott valamilyen állami támogatás, miközben egy évvel korábban 25,9 százaléknál járt az arány.

Figyelemre méltó, hogy az idei év eleji hitelpiaci visszaesés közepette is dominánsak maradtak a támogatott konstrukciók, hiszen 98,6 milliárd forintos új állományuk 34 százalékát adta az új kihelyezéseknek.

A támogatott hitelek súlyának növekedésében meghatározó szerep jutott a 2019 júliusa óta elérhető babaváró kölcsönnek. Csak ebből az egy konstrukcióból 618,4 milliárd forintnyit igényeltek tavaly az arra jogosultak, de az indulás évében is több mint 470 milliárddal járult hozzá a piac teljesítményéhez.

A támogatott konstrukciók dominanciájának növekedését a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) 2019-es kibővítése is nagyban segítette. Jól látható, hogy a bővítés utáni hónapokban azonnal megugrott a támogatott lakáshitel-szerződések összege, így a 2018-as 60,7 milliárd forinttal szemben 2019-ben már 118,9 milliárdot tett ki, a múlt évre pedig 145 milliárd fölé ugrott.

Fotó: Shutterstock

A támogatott hitelek aránya pedig az idén akár még növekedhet is, hiszen az otthonfelújítási program, illetve a hozzá kapcsolódó kedvezményes kölcsönkonstrukció nyomán ismét bővül a választék a palettán.

Az utóbbi azoknak a családoknak hivatott segítséget nyújtani, amelyek nem rendelkeznek elegendő megtakarítással ahhoz, hogy előfinanszírozzák a lakásuk korszerűsítését. A felújítási paramétereit a támogatási programhoz igazították: a kölcsön összege legfeljebb hatmillió forint lehet, a futamidő maximumát pedig tíz évben határozták meg. Az éves kamat előírt maximuma 3 százalék, ami a mai piaci viszonyok között is igen kedvezőnek mondható. A konstrukció igényléséhez viszont értelemszerűen teljesíteni kell az otthonfelújítási támogatásnál meghatározott feltételeket is. Természetesen az igénylőknek a banki hitelbírálat feltételeinek is meg kell felelniük, tehát elegendő jövedelemmel és megfelelő ingatlanfedezettel is rendelkezniük kell. Az ugyanakkor, hogy az ingatlan már hitellel terhelt, nem feltétlenül akadályozza a kölcsön felvételét.

A támogatott hitelek arányának alakulása szempontjából két tényező lehet meghatározó.

  • Az egyik, hogy mekkora lesz majd a kereslet a babaváró konstrukció iránt: itt a kilátásokat rontja, hogy már igen sokan igényelték a kölcsönt, miközben a jogosulti kör is behatárolt.
  • A másik pedig, hogy az idén hogyan teljesít majd a lakáshitelek piaca: itt viszont inkább a járványhelyzet alakulásán, a gazdaság újraindulásának tempóján múlhat a siker.
  • A kilátások mindenesetre biztatók, hiszen az első negyedév viszonylag szerény számai után mostanra már egyértelműen az élénkülés jeleit mutatja a piac.

    állami támogatás fogyasztási hitel hitelek hitelpiac babaváró kölcsön Otthonfelújítási program csok MNB KÖLCSÖN hitelfelvétel államilag támogatott hitel
    Kapcsolódó cikkek