Pénz- és tőkepiac

Egymilliárd dollárral is beéri a Top Glove

A világ legnagyobb gumikesztyű-gyártója már jelen van a Kuala Lumpur-i és a szingapúri tőzsdén.

Felére, egymilliárd dollárosra vette vissza tervezett tavaszi hongkongi részvénykibocsátását a Top Glove – értesült a Bloomberg.

A világ legnagyobb gumikesztyű-gyártója, amelynek neve a pandémia következtében vált széles körben ismertté,

már jelen van a Kuala Lumpur-i és a szingapúri tőzsdén.

Hongkongi megjelenését a dokumentumok februári beadásakor azzal indokolta, hogy észak-ázsiai intézményi és magánbefektetők számára is lehetőséget kíván biztosítani a tulajdonszerzéshez.

A cég 1,49 milliárd helyett 793,5 ezer részvényt értékesítene számukra.

Fotó: Shutterstock

A visszalépést a vállalat nem indokolta, pedig nem ártana, hiszen részvényárfolyama a malajziai börzén csak áprilisban 24 százalékkal nőtt, s a járvány harmadik hulláma után a negyedik közeledése is biztos felvevőpiacot jelent termékeinek.

Igaz, nem az Egyesült Államokban, ahová hajón érkezett kesztyűszállítmányát március végén nem voltak hajlandóak elvámolni, mert amerikai hírforrások szerint a Top Glove rabszolga módra dolgoztatja üzemeiben a munkásait. A cég mindez tagadja, és együttműködik az amerikai hatóságokkal a konfliktus rendezésében.

A szállítmányt mindenesetre lefoglalták.

Az ügy nem volt előzmény nélküli, tavaly júliusban a Top Glove két leánycégét vették tiltó listára az amerikai hatóságok kényszermunka gyanújával, míg később a teljes vállalatcsoportra kiterjesztették a szankciókat – emlékeztet a Reuters. Ennek ismeretében rejtély, hogy miben bíztak a malájok, amikor a kesztyűszállítmányt útnak indították.

top glove tőzsde gyár gumikesztyű Hongkong
Kapcsolódó cikkek