Pénz- és tőkepiac

Ereszt a biankó csekk lufi

Március végéig átlagosan napi öt SPAC társaságot vezettek a parkettre, áprilisban ez a szám heti négy tőzsdei bevezetésre zuhant.

Idén eddig közel 100 milliárd dollárt gyűjtöttek az üres tőzsdei társaságok (SPAC), ami jóval meghaladja a tavalyi 83,4 milliárd dolláros rekordot.

Miközben már a tavaly tőke is felülmúlta a biankó csekk társaságok közel 30 éves történetében összesen begyűjtött tőkét.

Az elmúlt pár hétben mégis aggasztó jeleket mutat a SPAC piac.

A SPAC vállalatoknak két éven belül kell találniuk egy értékes felvásárlási célpontot, ha ez nem sikerül, akkor vissza kell adniuk a tőkét a befektetőknek. Idén már 430 üres SPAC cég lépett a tőzsdére az Egyesült Államokban, mely meghaladja a 2020-as 300-at és a teljes globális kibocsátások közel harmadát adják. Ezek a cégek most akvizíciós lehetőségeket keresnek.

Miközben a részvények és a kriptovaluták rekordot rekordra halmoznak,

a SPAC vállalatok most a piac legrosszabbul teljesítői papírjai közé tartoznak – hangsúlyozza hétvégi összeállításában a Wall Street Journal. Különösen feltűnő, hogy idén a SPAC cégek mindössze 1,2 százalékot emelkedtek a tőzsdén, míg a hagyományos módon (IPO) bevezetett cégek már 36 százalékos pluszban vannak. Az év elején még javában emelkedő trendet mutattak a SPAC cégek, azonban márciusra elfogyott a lendület és azóta jelentős korrekció rajzolódott ki az árfolyam grafikonokon.

Fotó: Shutterstock

A tőzsdére vezetések is megtorpantak. Március végéig átlagosan napi 5 SPAC társaságot vezettek a parkettre, míg áprilisban ez a szám heti 4 tőzsdei bevezetésre csökkent. Annak ellenére, hogy a hagyományos IPÓ-zó tőzsdére lépés másfél évig húzódhat, míg egy SPAC belépő alig pár hónap. Most mégis az látszik, hogy visszarettentek a befektetők.

Az amerikai tőzsdei lapnak nyilatkozó Matt Simpson, a Wealthspring Capital ügyvezető partnere, aki egyben SPAC befektető is, úgy fogalmazott: bejött a SEC (amerikai tőzsdefelügyelet) és leállította a bulit. Ezzel arra utalt, hogy a SEC a múlt héten olyan ajánlást tett közzé, mely szerint az üres cégek (SPAC) által első körben kibocsátott warrantokat (olyan opciós utalványok, melyeket részvények kibocsátásával fedeznek) nem jegyzett tőkének, hanem kötelezettségnek kellene könyvelni a főkönyvön. A Wall Street Journal szerint

az új szabályozás ellehetetleníteni az új üres cégek létrehozását.

A szigort sok piaci szereplő a SEC élére kinevezett Gary Gensler hozzáállásával magyarázza, de a tőzsdei lap által megkérdezett szakértők szerint a felügyelet joggal aggódik a SPAC őrület miatt. Jelenleg 430 üres társaság keres felvásárlási célpontokat. Egyre telítettebb a piac. Idő kérdése, mikor durran ki a biankó csekk lufi . Több, ilymódon tőzsdére vezetett beomlott az elmúlt időszakban, mint például a Fisker és a Canoo elektromosjármű-fejlesztő startupok.

A piaci jelek arra mutatnak, hogy a történetének egyik legveszélyesebb buborékjából,

melyet csak a profitéhes befektetők pénze dagaszt, s még annyi valós érték sincs mögöttük, mint a 2008-as pénzügyi válság ingatlanpiaci derivatívái mögött, hangosan szökik a „levegő”.

biankó csekk lufi sec SPAC
Kapcsolódó cikkek