Pénz- és tőkepiac

Idén ismét lehet osztalékrali a magyar börzén

A rendkívüli tavalyi év után számos hazai társaság tér vissza az osztalékfizetéshez, így idén ismét lehet osztalékrali a magyar börzén. A lapunknak nyilatkozó elemző szerint a kifizetés előtt egy-két héttel pezsdülhet fel az érintett cégek piaca, a blue chipek közül a Molnál van a legnagyobb esély erre.

A koronavírus-járvány okozta piaci felfordulás miatt 2020-ban igen szűkmarkúan bántak a magyar tőzsdei cégek a befektetőkkel, idén azonban már valamivel kevesebb a bizonytalanság, ezzel párhuzamosan pedig számos cég ismét fizet osztalékot 2020-ban megtermelt profitjából. Az OTP a jegybanki iránymutatás alapján idén sem oszt vissza az adózott eredményéből, a Zwack pedig már január végén elutalta a befektetők számlájára a részvényenként 300 forintos juttatást. Az utóbbi hetekben pedig további kilenc prémium kategóriás társaság közgyűlése szavazott meg osztalékfizetést.

Elképzelhető, hogy idén újra lesz osztalékrali a magyar tőzsdén, ami jellemzően a kifizetést megelőző egy-két hétben jelenthet vételi erőt az érintett cégek piacán, így ez a várakozás még nem épült be a részvényárfolyamokba

– mondta a Világgazdaságnak Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. elemzője.

Az osztalékfizetés ugyan nem változtat a cégek értékeltségén – hangsúlyozza a szakértő –, ennek ellenére

a tapasztalat azt mutatja, hogy a részvényárfolyam gyakran az méreténél kisebb mértékben csökken a szelvény levágását követően.

Az elemző szerint ez a várakozás a Molnál lehet a legjelentősebb, mivel a blue chipek közül az olajtársaság kínálja a legmagasabb, 4,9 százalékos osztalékhozamot. Kisebb mértékben érintett lehet még a Magyar Telekom is, a Richter 2,5 százalék körüli hozama ugyanakkor valószínűleg már nem mozgatja meg az osztalékra spekuláló befektetők fantáziáját.

Fotó: Shutterstock

A jelenlegi állás szerint kereken 100 forint ütheti a Mol mellett kitartó befektetők markát, elképzelhető azonban, hogy az olajtársaság befektetői végül ennél valamivel kevesebb juttatást kapnak, ha a társaság még az osztalékra való jogosultság időpontja előtt átruházza 5,24 százalékos sajátrészvény-pakettjét az újonnan létrehozandó Mol Új Európa Alapítványra. A Richter az előző évi összeg csaknem kétszeresét, 225 forint osztalékot kínál, a Magyar Telekom részvényesei viszont még a tavalyinál kisebb, 15 forint prompt juttatásra számíthatnak, ami már a 4 százalékos hozamszintet sem éri el.

A lakossági befektetők körében közkedvelt alacsony kockázatú Plusz 4,95 százalékos referenciahozamánál csupán három társaság kínál vonzóbb osztalékhozamot, a legnagyobb hozammal két ingatlanos cég, a Duna House és a Graphisoft Park papírjai forognak.

Az előbbi részvényeit közel 10 százalékos hozamért lehet megvenni, míg a Graphisoft 9 százalék feletti osztalékszelvénnyel kecsegtet.

Kellemes meglepetést okozott a hét elején az ANY Biztonsági Nyomda, amely az eredetileg javasolt 55 forintnál végül jóval bőkezűbb, 83 forintos összeg kifizetéséről döntött. Így a tavalyi mellett 2019-es profitjának egy része is a részvényesekhez kerül, akik ráadásul az előző tervhez képest korábban, július közepétől kaphatják ezt kézhez. A rendkívüli 2020-as évet leszámítva hagyományosan stabil osztalékfizetőnek számító nyomdatársaság a jelenlegi árfolyam mellett kínált 6,2 százalékos hozama ezzel ugyancsak a hazai parkett leggálánsabb ajánlatai közé tartozik.

Először szerepel az osztalékfizetők listáján a PannErgy, amely már tavaly is tervezett ilyen jellegű juttatást, részvényenként 17 forintot, ám ez az összeg a járványhelyzet miatt végül az eredménytartalékba került. Idén áprilisban viszont már 15 forintot szavazott meg a geotermikus energiát hasznosító vállalat igazgatótanácsa – a többi társasághoz hasonlóan közgyűlési hatáskörben –, ami szerény, 1,8 százalékos hozam. A társaság történetében rekordnak számító, részvényenként 24 forintra számíthatnak az Alteo befektetői, az árfolyam alig 2 százalékára rúgó kifizetés azonban itt is inkább gesztusértékű a növekedési fázisban lévő új generációs energiaszolgáltató részéről.

Nagy András Magyar Telekom osztalék Erste Alteo BÉT Magyar Állampapír Plusz Duna House ANY Biztonsági Nyomda Daily Telegraph pannergy Mol osztalékrali Richter
Kapcsolódó cikkek