Pénz- és tőkepiac

Miért a Credit Suisse bukott nagyot az Archegos-spekuláción?

A svájci bank nagyobb kockázatot vállalt az Archegos alappal annak méretéhez képest, mint a Goldman Sachs vagy a Morgan Stanley.

Tovább tisztult a kép, hogy az érintett bankházaknak 10 milliárd dollárnál nagyobb veszteséget okozó Archegos-spekuláció miért épp a Credit Suisse számára okozta a legnagyobb, közel 5 milliárd dolláros veszteséget. Erre nem elegendő magyarázat, hogy a Goldman Sachs és a Morgan Stanley gyorsabban kapcsolt és az amerikai piacba jobban beágyazott, míg a Deutsche Bank Európában talált felvásárlót az Archegos pakettjére.

A Wall Street Journal által megkérdezett jelenlegi és volt bankvezetők szerint a Credit Suisse alapvető problémája, hogy a 2008-as pénzügyi válság után nem tudta eldönteni a menedzsment, melyik irányba induljon a svájci bankház. Így egyszerre foglalkoztak befektetési banki és vagyonkezelési tevékenységgel. Az ötlet az volt, hogy a két üzletág között mozgatják az ügyfeleket. Ám a bank eszközkezelője túl kicsi volt ahhoz, hogy a Wall Street-i óriásokkal szembeszálljon.

A svájci bank megpróbált több pénzt keresni kevesebb ügyféltől, mint a nagyobb mérleggel rendelkező riválisok, s ez csak egy módon volt lehetséges, hogy figyelmen kívül hagyták a kockázatokat.

Fotó: Shutterstock

Az is érdekes momentum, hogy a Credit Suisse és Bill Hwang, az Archegos vezetője régóta kapcsolatban voltak. A bank már a Tiger Asia Managementnek is elsődleges brókere volt. Emlékezetes, hogy a Tigert vezető Hwang bűnösnek vallotta magát a kínai részvények bennfentes kereskedelmében, s 2012-ben 44 millió dolláros felügyeleti bírságot és eltiltást vállalt be egy SEC- (tőzsdefelügyelet) egyezség keretében. Majd megalapította „családi irodáját”, az Archegost, melynek a Credit Suisse ismét elsődleges brókere volt, mintha mi sem történt volna.

Az Archegos ügyeiben jártas, a Wall Street Journal által idézett üzletemberek szerint

a Credit Suisse nagyobb kockázatot vállalt az Archegos alappal annak méretéhez képest, mint a jóval tőkeerősebb Goldman Sachs és Morgan Stanley.

Credit Suisse Archegos
Kapcsolódó cikkek