Pénz- és tőkepiac

Tovább drágulhatnak a nyersanyagok

A dollár gyengülése és az állampapírhozamok esése további olaj volt a tűzre.

Az gyorsulása és a növekvő kamatlábak miatti aggodalom a befektetők figyelmét egyre inkább a nyersanyagpiacok felé irányítja. Az elmúlt héten a dollár gyengülése és az állampapírhozamok esése további olaj volt a tűzre. De ha már az olajnál tartunk, fontos megemlíteni: ahogy a koronavírus elleni harcban a piaci szereplők egyre jobban bíznak a vakcinákban, az OPEC és az IEA hosszú idő óta először emelte keresleti előrejelzését.

A szerdai amerikai készletjelentéseket követően (amelyek szerint 5,9 millió hordóval csökkentek a nyersolajtartalékok) a Brent végleg elszakadt a lélektani 60 dolláros szinttől, és a márciusi csúcsok felé vette az irányt. Ami a jövőt illeti, lesz még akadály a fekete arany útjában. A Brentnek a 67,7, míg a WTI-nek a 63,8 dolláros februári csúcsokat kell áttörnie, mielőtt az idei rekordokat tesztelhetné.

Fotó: Getty Images

Ami az elmúlt hét érdekessége volt, hogy a Goldman Sachs a „zöldfémek” sorozatában a rezet az új olajként tüntette fel, amiért az elektromos autók gyártásában kulcsfontosságú fém egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a gazdaságban.

A bank előrejelzése szerint az árak 2025-ig akár 60 százalékkal is emelkedhetnek, ami a magas minőségű réz kontraktusánál (HG) fontonként 6,5 dollárt jelentene a jelenlegi 4 helyett. A tanulmány hatására a réz kontraktusai 7 százalékot emelkedtek, és csupán 11 centre vannak az idei csúcsoktól.

Az anyag szerint a zöldtranszfor­máció miatt a réz piacán jelentős hiány alakulhat ki, hacsak a bányáknak nem sikerül drasztikusan növelniük a kínálatot. Erre azonban elég kicsi az esély a magas kezdeti beruházási költségek miatt, és mert új projektek esetében a befektetési döntéstől a kitermelésig akár öt–tíz év is eltelhet.

A nemesfémek piacán is optimizmus uralkodott az elmúlt héten, amint a gyengülő dollár és a csökkenő állampapírhozamok segítették az aranyat kimozdítani az 1675–1750 dolláros sávból. A technikai kereskedők biztosan felfedezték már a dupla alj formációt, amely alapján a rövid távú prognózis az 1830–1850 dolláros szint lehet.

OPEC Brent
Kapcsolódó cikkek