Pénz- és tőkepiac

Rekord bírságot róttak ki az Alibabára

Kína trösztellenes hatósága 2,8 milliárd dollárnak megfelelő bírságot szabott ki az Alibaba Group Holdingra.

Kína trösztellenes hatósága 2,8 milliárd dollárnak megfelelő bírságot szabott ki az Alibaba Group Holdingra.

A piacszabályozásért felelős hatóság képviselője szombaton Pekingben közölte, hogy a büntetés részeként megkövetelik, hogy az Alibaba alakítsa át működését. És a következő három évben nyújtson be „önellenőrzési jelentéseket”. Szerintük, az Alibaba üzleti gyakorlata korlátozta a versenyt, befolyásolta az innovációt, sértette a kereskedők jogait és a fogyasztók érdekeit

A 18,2 milliárd jüanos bírság a társaság éves árbevételének 4 százaléka. Kínában a monopóliumellenes bírságok felső határa a vállalat éves árbevételének 10 százaléka.

Jack Ma Fotó: AFP

A Wall Street Journal arra is emlékeztetett, hogy 2015-ben a Qualcomm Inc. 975 millió dolláros bírságot fizetett, ami a belföldi értékesítés 8 százalékának felelt meg, miután egy évig tartó vizsgálatot folytattak a kínai monopóliumellenes törvény állítólagos megsértése miatt.

Korábban a kínai hatóság már korlátozta az Alibaba szolgáltatásait.

Kínai búcsú a Wall Streettől

A kettős listázású kínai cégeknek újabb fekete napot kellett átélniük csütörtökön, miután végrehajtási szakaszába lépett a még Donald Trump elnöksége idején, decemberben elfogadott rendelet.

 

bírság Kína Alibaba Jac Ma
Kapcsolódó cikkek