Pénz- és tőkepiac

Bankárok sora dobbanthat Londonból

A koronavírus-járvány enyhülése újra felgyorsítja a bankszektor Brexitet követő átrendeződését, egyelőre nem tudni melyik város veszi át London helyét.

Többek között a Morgan Stanley, a Barclays és a Goldman Sachs is számos vezető bankárát telepíti át az EU területére, köszönhetően a poszt-brexit szabályozási környezetnek és a járvány miatt utazási korlátozások enyhülésének – tudta meg a Reuters.

A lépés okai között található a Brüsszel és London közötti tárgyalások során az áttörés elmaradása, így az ügyfelekkel találkozó bankároknak az unión belülről is szükségük van egy partnerre a zavartalan üzletmenet folytatásához.

A Covid-19 miatti életmódváltozások is szerepet játszhatnak a döntésekben, hiszen az otthoni munkavégzés lehetősége számos bankár számára tette lehetővé az angol főváros elhagyását.

Emmanuel Goldstein, a Morgan Stanley francia vezére szerint több honfitársa tér vissza Franciaországba, miután egész karrierjét a tengerentúlon töltötte. A bank 50 fővel bővíti 150 fős francia irodáját az idén és 2024-ig a létszám duplázására készül.

A Barclays európai és közel-keleti M&A részlegét vezető Pier Luigi Colizzi Milánóba tette át székhelyét, így azon kevesek egyike lehet, aki nem Londonból vezeti bankja régiós felvásárlási csapatát.

A Barclays a párizsi és frankfurti irodáját is megerősíti, miközben a BNP Paribas és a Greenhill & Co vezető alkalmazottait igyekszik magához csábítani.

A Goldman Sachs európai derivatívákkal foglalkozó főnöke Alessandro Dusi ugyancsak Milánóba öltözik, ahol a bank irodája 2017 évi 20 főről mára 60 fősre duzzadt, míg a madridi központ létszáma ugyancsak 60 fős, ami kétszerese a Brexit előttinek.

A londoni City
Fotó: Alex McNaughton/Sputnik/AFP

A Brexitet követően több tízezer londoni bankár távozására számítottak, ám az EY tanácsadó szerint az angol főváros mindössze 7600 pénzügyi állást veszített, ami a félmilliós londoni pénzügyi szektor töredéke.

Azonban a folyamat messze nem ért véget, a JP Morgan például idén 200 embert kíván elvinni Londonból, a legtöbbjüknek Párizs lehet az új székhelye.

Noha sokan gondolták, hogy az új európai pénzügyi központ Frankfurt lehet, az EY jelentése szerint egyelőre Párizs a legnépszerűbb célpontja az exodusnak, a 7600-ból 2800 állás a francia fővárosban talált új otthont.

A francia pénzügyi felügyelet a hírek szerint könnyedebben vette a szabályozási akadályokat, míg Frankfurtban sokan panaszkodtak a német hatóságok tapasztalatlanságára. A német város unalmas hírneve szintén nem segített a bankokért folytatott versenyben.

Párizs ugyan vezet a Londonból távozó bankárok felszívásában, különösen a kereskedelmi részlegek terén, ám Frankfurt is számos állást nyert, míg Amszterdam hiába vonzott jelentős mértékű és swap kereskedelmi forgalmat és platformot, ez viszonylag kevés új állást hozott számukra.

A derivatívák piacán viszont New York lett a globális győztes, hiszen az amerikai pénzügyi központ nagyobb volumenű kamatswap kereskedelmet vonzott magához mint az EU.

Brexit Goldman Sachs JP Morgan koronavírus járvány Morgan Stanley London koronavírus-válság Barclays City Párizs bankárok bankok
Kapcsolódó cikkek