Pénz- és tőkepiac

Kifulladhat az amerikai részvényrali

A Citi és a JPMorgan mellett a Morgan Stanley sem bízik már igazán a tengerentúli részvények felülteljesítésében. Az amerikai nagybankok szerint indokolt a portfóliók átsúlyozása az eltérő ütemben zajló gazdasági újranyitás eddigi és leendő nyertesei között.

Nincsenek könnyű helyzetben azok a befektetők, akik a rekordhosszú tőzsdei rali és a pandémiát követő felpattanás után keresnek helyet pénzük fialtatásához, miközben a megugró és a borítékolható jegybanki szigorítás is beárnyékolja a várható hozamlehetőségeket.

Az amerikai nagybankok évközi piaci kitekintése némi kapaszkodót kínál az újranyitás és az azt követő piaci hullámok meglovaglásához.

A Morgan Stanley stratégái szerint a Fed egy ideig még kitarthat az alacsony kamatszintek mellett, a szigorítás azonban elkerülhetetlen, amit a befektetők hajlamosak előre beárazni. Az elmúlt időszak raliját követően ezért igencsak érik egy akár 10-20 százalékos piaci korrekció az amerikai részvénypiacon, emiatt felülsúlyozásról semlegesre minősítették le a helyi piacra vonatkozó ajánlásukat. Az általános óvatosság mellett is lehet csipegetni az amerikai papírokból, a nagybank szakértői szerint a reflációból várhatóan profitálni tudó szektorok nagyobb hozamlehetőséggel kecsegtetnek, mint a gazdasági újranyitás eddigi nagy nyertesei. A tartós fogyasztási cikkeket gyártók részvényei P/E alapon már historikusan drágának számítanak, a bankpapírok azonban még viszonylag olcsók, ráadásul a javuló makrogazdasági kondíciók és az emelkedő hozamkörnyezet egyaránt a malmukra hajtja a vizet.

Fotó: Shutterstock

Alulértékeltek még az egészségügyi cégek is, itt is felpattanásra számít a Morgan Stanley.

A globális részvénykitettség továbbra is enyhén felülsúlyozásra ajánlott. Nagyobb hozamlehetőségeket Európában érdemes keresni, mivel a gazdasági helyreállás korai fázisában lévő kontinens profitálhat a reflációból, ráadásul azon kevés térség egyike lehet, ahol a GDP-növekedés üteme jövőre még az ideit is felülmúlhatja. Az európai részvényekbe érkező vérszegény idei tőkebeáramlás pedig arról tanúskodik, hogy a befektetők figyelme még főként más piacokra irányul, mindezek miatt a kontinens részvényei felülteljesítők lehetnek az év hátralevő részében.

A gazdasági stimulusok és a várható helyreállás hatásait jórészt már beárazták a piacok, a JPMorgan (JPM) szerint pár átlag feletti növekedéssel kecsegtető negyedév még feljebb nyomhatja a kockázatos eszközök árát. Közelgő kamatemelés ide vagy oda, a részvények változatlanul sokkal vonzóbb lehetőségeket kínálnak az alacsony hozammal kecsegtető kötvényeknél, a portfóliók kiegyensúlyozása azonban most indokolt lehet régiók és szektorok között egyaránt. Az eddig remekelő amerikai papírok helyett érdemes az európai, a kínai és egyes feltörekvő piaci kitettségeket növelni.

Értékalapú vagy növekedési részvényt vegyünk?

A JPM válasza egyértelműen az, hogy mindkettőt, az egy évtizede stabilan felülteljesítő technológiai papírok mellé megfelelő mennyiségű ciklikus részvényt is érdemes betárazni. Az utóbbiak közül a bankház főként a pénzügyi cégeket ajánlja, mivel a hosszú távú inflációs várakozások akár csekély mértékű változásai – és egy meredekebb hozamgörbe – is jócskán növelheti a szektor értékeltségét.

A diverzifikáció jegyében érdemes reáleszközöket, például ingatlant is tartani a portfólióban.

A Citi évközi kitekintésében továbbra is felülsúlyozza a ciklikus eszközöket, ám a helyreállásban élen járó szektorokban – mint a fogyasztásicikk-gyártók vagy a ciklikus ipa­ri vállalatok – és térségekben a kitettségek csökkentését javasolja. A pandémia során felgyülemlett utazási kedv és a felhalmozott megtakarítások révén lehet még tartalék a közlekedési és a vendéglátó ágazatok papírjaiban, nagyobb hozamlehetőséget pedig a globális ingatlanszektorban és az egészségügyi társaságokban látnak. A Citi alulértékeltnek véli a brit és a brazil részvényeket, a koronavírus-járvány okozta sokkból mára teljesen felépülő kis- és közepes méretű amerikai társaságok részvényeit azonban alulsúlyozásra javasolja az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) feltörekvő piacokkal egyetemben.

Morgan Stanley infláció J.P. Morgan Citi
Kapcsolódó cikkek