Pénz- és tőkepiac

Magasak az amerikai inflációs várakozások

A Fed átmenetinek tartja az infláció megemelkedését, de ha a várakozások tartósan magas szinten rögzülnek, akkor muszáj lesz lépnie.

Az amerikai jegybank, a Federal Reserve számára az egyik legfontosabb mutató a kereskedelmi tárca felmérése alapján összeállított index a lakossági fogyasztásról (core personal consumption index, CPE). A mutató, amely kiszűri a volatilis élelmiszer és energiaárakat, a múlt hónapban 3,1 százalékkal emelkedett a márciusi 1,9 százalék után – írta a Figyelő.

Az elemzők 2,9 százalékra számítottak.

A várakozások magas szinten való rögzülését megerősítheti, hogy a Biden kormányzat közzétette a jövő évi pénzügyi évre vonatkozó költségvetést. A kiadási oldal 6 ezer milliárd dollár, megerősítik benne az alacsony és közepes jövedelmű állampolgárok szociális hálóját és sokkal többet költenek az infrastrukturális beruházásokra. A költségvetés makropályája szerint az amerikai arányos államadósság 117 százalékra emelkedik a következő évtized során. Az azonban ezzel párhuzamosan ebben az időszakban valamivel 2 százalék felett marad.

A büdzsé tervezete szerint a az idén 5,2 százalék lehet, majd a következő években fokozatosan lassul.

A Fehér Ház várakozásai alacsonyabbak, mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vagy a Fed növekedési előrejelzései. Az amerikai jegybank tavaly közölte, hogy toleránsabb álláspontra helyezkedik az inflációval szemben. Engedi, hogy az a 2 százalékban megjelölt célja fölé emelkedjen, kompenzálandó az elmúlt évek sorozatos annál alacsonyabb fogyasztói árindexeit és ösztönzendő, hogy minél jobban megközelítsék a teljes foglalkoztatottságot.

Fotó: Shutterstock

Az energia- és élelmiszer árakkal együtt számolt PCE index 3,6 százalék lett áprilisban, sokkal magasabb, mint a márciusi 2,4 százalék. Ezzel párhuzamosan áprilisban a lakosság rendelkezésre álló jövedelme 13,1 százalékkal zuhant a negyedik hónapban – a háztartásoknak nyújtott közvetlen kormányzati támogatások átmenetileg kifutottak. A lakossági fogyasztás 0,5 százalékkal emelkedett. A fogyasztás csökkenése és az emelkedő árak így együtt a stagfláció irányába mutatnak.

A 2,1 ezer milliárdos amerikai kötvénypiac egyelőre nem remegett meg.

Az irányadó 10 éves államkötvény hozama – amely világszerte alapvetően befolyásolja a pénzpiaci hozamokat – 1,6 százalékon maradt. A ráta tavaly év végén még 0,9 százalék volt, majd márciusban 1,78 százalékra szaladt fel.

Az elemzők arra számítanak, hogy április-május-júniusban magasabbak lesznek az inflációs számok – részben a tavalyi alacsony bázisok miatt -, majd ezt követően csökkenésnek indul a ráta. Ha nem így lesz, a Fed kénytelen lesz reagálni.

A vártnál magasabb az euróövezet inflációja

Májusban 2018 vége óta a legmagasabb szintre emelkedett az infláció az euróövezetben, elsősorban az energiaárak 13 százalék feletti növekedése miatt.

 

Egyesült Államok dollár Fehér Ház infláció Fed inflációs várakozás
Kapcsolódó cikkek