Vezető állású személy részvényszerzéséről tájékoztatta a piacot hétfőn tőzsdenyitás előtt a 4iG.

A Jászai Gellért elnök-vezérigazgató kizárólagos tulajdonában lévő iKON Befektetési Alapkezelő által kezelt Manhattan Magántőkealap július 16-án tőzsdei ügyletek keretében 59 589 darab 4iG részvényt vásárolt 653,61 forintos átlagáron, melynek eredményeképp a Manhattan közvetlen és közvetett tulajdonában lévő törzsrészvények száma 4 222 474 darabról 4 282 063 darabra emelkedett.

Így  Jászai Gellért 4iG Nyrt.-ben fennálló szavazati jogának mértéke 59,22 százalékról 59,28 százalékra növekedett.

Fotó: Matey István

A nagytulajdonosnak az 5 százalékos küszöb átlépésekor van bejelentési kötelezettsége, továbbá a 25 és a 33 százalékos küszöb átlépésekor kell nyilvános vételi ajánlatot tennie – mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: a 33 százalékos küszöb átlépésekor, még 2019-ben közös nyilvános vételi ajánlatot tett Jászai Gellért, az iKON és a KZF, ám ezzel kevesen éltek, miután az igazgatóság nem javasolta az elfogadását.
Mint mondta, a 75 százalékos küszöb átlépésekor a kisbefektetők közgyűlést hívhatnak össze és élhetnek eladási jogukkal, míg 90 százaléknál kezdődik a kiszorítási eljárás, amikor a nagytulajdonos önkéntes vételi ajánlatot tehet, majd a maradékra kötelező ajánlatot kell tennie.