A Scope Ratings GmbH az AutoWallis Nyrt. részére először 2019-ben kiadott hitelminősítést követően ismét elvégezte a besorolás felülvizsgálatát, melynek eredménye alapján a társaság besorolása továbbra is B+, míg az általa kibocsátott kötvényeké szintén B+, a kilátást pedig pozitívról stabilra módosította, az AutoWallis által tervezett 6 milliárd forint összegű új kötvénykibocsátás átmeneti többletkockázata miatt. 

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Ezzel az AutoWallis továbbra is megfelel a Magyar Nemzeti Bank által indított Növekedési Kötvényprogram (NKP) feltételeinek. Az NKP keretein belül tervezett zártkörű zöldkötvény-kibocsátást befektetési szolgáltatóként a Magyar Takarékszövetkezeti Bank készíti elő és szervezi. A 10 éves futamidővel, 3,0 százalékos fix kamattal kibocsátandó kötvényekből befolyó összeget a vállalat további növekedési céljainak finanszírozására használja fel a nemrégiben elfogadott Zöld Finanszírozási Keretrendszerben tett vállalásoknak megfelelően.

Ilyen keretrendszert a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalatok közül elsőként az AutoWallis dolgozott ki, amivel lehetővé vált, hogy zöld kötvényeket értékesíthessen, valamint zöld hiteltermékeket is igénybe vegyen.

A Csoport korábban is elkötelezett volt a fenntartható működés mellett, és a keretrendszer alapján további környezetvédelmi vállalásokat tett: fejleszti például az e-mobilitást, így növeli a töltőpontok, valamint saját és bérautó flottájában az elektromos autók számát. Az AutoWallis vizsgálja az ESG minősítés megszerzésének lehetőségét is, amelynek birtokában részvényeit olyan befektetési alapok is vásárolhatják majd, melyek a fenntarthatóság mellett elkötelezett vállalatok papírjait részesítik előnyben. A társaság első, 10 éves futamidejű és 3 milliárd forint névértékű NKP aukciója tavaly áprilisban túljegyzéssel zárult, az értékpapírokkal a XBond piacán lehet kereskedni.