Pénz- és tőkepiac

A kedvező hírek ellenére lekonyulnak a Wall Street-i mutatók

A vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma a múlt héten – közölték Washingtonban, ám a New York-i tőzsde irányadó indexei ennek ellenére egy százalék körüli mínuszban voltak a nyitás előtt, és a kerekedés kezdetét jelző harangszó után sem pattantak vissza.

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma. A szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 2020. március 14. óta a legalacsonyabb szintre, 29 ezerrel, 348 000-re süllyedt a múlt héten (azaz augusztus 8-14. között), míg az elemzők arra számítottak, hogy az új adat  – tájékoztatott a washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön. 

 Az egy héttel korábbi 377 ezer kérelmező után elemzők 363 ezres értékre számítottak. 

Fotó: JIM WATSON / AFP

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 19 ezerrel, 377 750-re mérséklődött a múlt héten, ami ugyancsak a legalacsonyabb szint tavaly március 14. óta.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 79 ezerrel, 2 820 000-re, tavaly március 14. óta legalacsonyabbra esett vissza augusztus első hetében (augusztus 1-7. között). Az elemzők azonban ennél is jobb adatra, 2,8 millióra számítottak.

Július végén még valamivel több mint 11 millió 743 ezren részesültek valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban az Egyesült Államokban, miközben a hónap folyamán a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 943 ezerrel emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig 5,4 százalékra csökkent a júniusi 5,9 százalékról.

Fotó: Shutterstock

A gazdaság járvány utáni újraindulását igazoló, a várakozásoknál kedvezőbb munkaerőpiaci adat ellenére a New York-i irányadó mutatói a nyitás előtt 1 százalékos mínuszban álltak, és bár a kereskedés első fél órájában ebből lefaragtak valamennyit, a DJIA és z S&P 500 jelenleg 0,2 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,4 százalékkal szerdai záróértéke alatt jár. Elemzők szerint a negatív hangulat oka a koronavírus-járvány újabb hullámától való félelem lehet. A vírus delta-variánsának terjedéséről és fertőzőképességéről szóló friss beszámolók mellett a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve sem nyugtatta meg a befektetőket. Ebből ugyanis az derül ki, hogy az Egyesült Államok monetáris politikáját alakító testület most úgy kalkulál, hogy már az idén elkezdi mérsékelni a kötvényvásárlásra fordított keretét, ezzel pedig csökkentheti azt a felhajtóerőt, amelyből a részvénypiacoknak is kijutott az elmúlt években.

A trend ellenében drágulnak a gyógyszeripari szektor részvényei, különösen a Sonoma Pharma részvényei, amelyek kereskedését máris leállították, miután a papírok árfolyama 131 százalékkal emelkedett mindössze fél óra alatt. A cég két új 

USA munkaerőpiac DJIA S & P 500 New York-i tőzsdemutatók tőzsdenyitás Wall Street makroadat Nasdaq
Kapcsolódó cikkek