Bár az elmúlt hetekben Gary Gensler, az amerikai tőzsdefelügyelet elnöke és Janet Yellen pénzügyminiszter is a kriptopiacok ellenőrzése mellett szállt síkra, úgy tűnik a másik oldalon is komoly erők mozdultak meg. 

Hétfőn blokkolta az amerikai szenátus a kriptoeszközök jelentési előírásait tartalmazó törvénytervezetet, mely az infrastruktúra csomag része lett volna. A szabályozás értelmében a bányászoknak és a szoftverfejlesztőknek is adózáshoz szükséges adatokat kellett volna küldenie az adóhatóságnak, azonban olyanokat, amikhez a hatóság jelenleg nincs közvetlen hozzáférése. 

Fotó: Shutterstock

Korábban a SEC és a pénzügyminisztérium a hagyományos devizákhoz  kötött stabilcoinok kérdésében került közös platformra. Ezekből 113 milliárd dollárnyi van forgalomban, s ezek fele a dollárhoz kapcsolt kriptopénz. Ezeket azért kötik, mondjuk, a dollárhoz, hogy ha valaki vesz egy csésze kávét, akkor a rendelés és a számla kifizetése közötti néhány percben ne változzék az árfolyam. Ám Gensler szerint a stabilcoinok a pénzmosás és az adóelkerülés eszközei. Míg Janet Yellen pénzügyminiszter, aki Fed elnökként 2014-ben még azt mondta, a jegybanknak nincs eszköze a kriptopiacon, most azon dolgozik, hogy a Fed erre a területre is hatáskört kapjon, mert a stabilcoinok pánikot kelthetnek a fedezetet biztosító pénzpiacokon.