A globális vállalati osztalékkifizetések idén 10,7 százalékkal emelkedhetnek és elérhetik az 1,39 ezer milliárd dollárt, a pandémia előtti, 2019-es szinttől pedig mindössze három százalékkal maradhatnak el a részvényesi juttatások – vélik a Janus Henderson alapkezelő szakértői, akik hétfőn kiadott elemzésükben három milliárd dollárral srófolták fel 2021-es prognózisukat a második negyedév javuló trendjeit figyelembe véve.

Fotó: Shutterstock

A pandémia kedvezőtlen gazdasági hatásai miatt tavaly számos cég nem tudott osztalékot fizetni, vagy csökkentenie kellett a részvényesi kifizetéseket, a pénzügyi szektorban pedig szabályozói döntések is megkötötték a vállalatok kezét ezen a téren.

A brit vagyonkezelő szerint ugyanakkor idén erős helyreállásra van kilátás, 12 hónapon belül pedig ismét elérhetik a járványhelyzet előtti szintet a kifizetések. 

Különösen annak fényében, hogy a második negyedévben bő negyedével, 26,3 százalékkal nőttek a befektetői juttatások, a 471,7 milliárd dolláros osztaléktömeg pedig kevesebb mint hét százalékkal maradt el a tavalyelőtti volumentől. 

A helyreállás részben a pandémia miatt tavaly bent tartott osztalékok folyósításának megkezdésének tudható be, de a rendkívüli osztalékok gyarapodása és a viszonylag gyenge dollár is felfelé hajtotta a kiutalt pénzmennyiséget az elmúlt időszakban. Utóbbi két tényező hatását kiszűrve is jelentős, 11 százalékos volt a bővülés. Különösen biztató, hogy a társaságok 84 százaléka növelte, vagy szinten tartotta az mértékét, a kifizetésekhez kisebb-nagyobb szünet után visszatérő cégek pedig összesen 33,3 milliárd dollárt utaltak részvényeseik számláira.

 Az alapkezelő szerint a bányaipar, amely amúgy is az egyik legtöbb osztalékot fizető ágazat, az átlagosnál nagyobb mértékben növelheti idén az osztalékot, tekintettel a nyersanyagárak jelentős emelkedésére, ami érezhetően növeli a cégek nyereségességét.