A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 0,38 százalékkal, 470,88 pontra csökkent kedden, alig pár pontra a hónap közepén elért 476,16 pontos rekordszinttől. Augusztusban közel 2 százalékkal emelkedett a mutató értéke, és már a hetedik egymást követő hónapot zárta nyereséggel, ami legutóbb 2013-ban fordult elő.

A londoni FTSE-100 mutató 0,40 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,33 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,11 százalékos, a madridi IBEX-35 0,24 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,06 százalékos mínuszban zárt. 

Fotó: AFP

A páneurópai indexek közül az FTSE Eurofirst 300 index 0,39 százalékkal, az euróövezeti gyűjtőindexek közül pedig az EuroStoxx50 0,06 százalékkal esett.

Augusztusban támogatták a részvény-árfolyamokat az erős vállalati gyorsjelentések és a koronavírus-járványt követő gazdasági fellendüléshez fűzött remények. Az eurózóna inflációjának tízéves csúcsra ugrása miatt azonban tovább erősödtek azok az aggodalmak, hogy az Európai Központi Bank kénytelen lesz szigorítani laza monetáris politikáját, az eddig vártnál előbb. 

Augusztusban a technológiai vállalatok teljesítettek a legjobban, a szektor alindexe 6 százalékkal nőtt a vártnál jobb negyedéves beszámolóknak köszönhetően. Ráadásul a járvány világszerte tapasztalt felerősödése arra késztette a befektetőket, hogy tőkéjük egy részét tereljék át a helyzetre legrugalmasabban reagáló szektorokba.

A hónap vesztesei a nyersanyag-kapcsolt vállalatok voltak, az árfolyamuk változását tükröző mutató 4,2 százalékkal csökkent. A fémárak erős kilengései miatt a befektetők menekülőre fogták, jóllehet az év során amúgy jól teljesített a szektor.

Elemzők arra számítanak, hogy az európai részvényárfolyamok a jelenlegi rekordszintek körül maradnak az év hátralévő részében, köszönhetően a csillagászati nyereségeknek, miközben az amerikai monetáris politika szigorítása, a német választások és a kínai szabályozások körüli aggodalmak fékezik a kockázatvállalási kedvet.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1799 dollárt adtak kedden koraeste, a közös európai fizetőeszköz 0,03 százalékkal erősödött a zöldhasúval szemben.