A szektortársak által megkezdett sormintát folytathatja pénteken a Mol, amely a Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint minden főbb soron igen erős második negyedéves eredményt jelenthet. A magyar olajvállalat nem csupán a pandémiától sújtott tavalyi teljesítményét szárnyalhatja túl, hanem az előző negyedévhez képest is számottevően javíthatott eredménymutatóin.

Az iparágban leginkább figyelt, újrabeszerzési árakkal becsült (CCS), tisztított EBITDA megközelíthette a 260 milliárd forintot, ez több mint duplája a 2020 azonos időszakénak, az idei első három hónapban mutatott teljesítményt pedig bő negyedével haladhatja meg.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A tisztított üzemi eredmény az egy évvel korábbi 3 milliárd forintról 139 milliárd forintig pattanhatott fel, a tavalyi több tízmilliárdos veszteség után pedig méretes, 122 milliárd forintos adózás utáni profittal zárhatta az időszakot a Mol.

Ritka kedvező piaci környezetben dolgozhatott a Mol az előző negyedévben, a magas olaj- és gázárak mellett ugyanis a petrolkémiai marzsok is kiugróan magasak voltak, miközben a finomítói árrések is sokat javultak

– mondta lapunknak Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője, aki szerint az idei második negyedévben abszolút EBITDA-rekordot dönthetett a társaság.

A drámaian javuló külső környezet nyomán a kutatás-termelés és a downstream üzletág eredménye is mintegy háromszorosára ugorhatott, egyaránt 100 milliárd forint feletti EBITDA-t szállítva. Az upstream csökkenő kihozatalát jócskán ellensúlyozhatta az egy év alatt 29-ről 69 dollárra felszökő olajár, a legnagyobb eredmény-hozzájárulást ezúttal azonban a finomítás szállíthatta. Ebben közrejátszik, hogy a normalizálódó, hordónként 4,4 dolláros árrés mellett a társaság közel maximális kapacitáson járathatta finomítóit, miközben a vegyipari szegmensben minden idők legmagasabb, tonnánként 949 eurós petrolkémiai marzsát érte el.

Várhatóan nem okoznak majd csalódást a fogyasztói szolgáltatások sem, még ha a járványhelyzet után magára találó két fő üzletág eredménye elhomályosítja is az itt megtermelt, 43 milliárd forintos eredményt. A kiskereskedelmi szegmens ötödével bővülhetett éves alapon, a dinamika ezzel némileg lassulhatott az év elején látott, 27 százalékos növekedéshez képest. Egyedül a legkisebb, gáz-midstream szegmens eredménye zsugorodhatott, a közel 50 százalékos visszaesést a 2021-től kieső szerbiai gázszállítás okozhatta.

Az egész évre kitűzött, 2,3 milliárd dolláros EBITDA közel kétharmadát ezzel már az év első felében megtermelhette a Mol. Pletser Tamás szerint az éves cél akár már a harmadik negyedévben meglehet, már csak azért is, mert ez az időszak historikusan a második három hónapnál is erősebb. A szakértő ezért elképzelhetőnek tartja, hogy már pénteken feljebb srófolja az éves tervet a Mol, az új cél pedig a 2,5–3 milliárdos sávba eshet. Gaál Gellért, a Concorde elemzője szintén úgy látja, akár 2,9 milliárd dollár is könnyen teljesíthető idén, ám a koronavírus delta-variánsát övező bizonytalanságok óvatosságra inthetik a vezetést, amely ennél kisebb emelést hajthat végre az eredménycélon.

A Mol külső környezete mindenesetre júliusban is támogató maradt. A Brent hordónként 75 dollárra, hároméves csúcsra drágult, a 4,4 dolláros finomítói marzs pedig lényegében megegyezik a második negyedéves adattal. Egyedül a petrolkémiai árrések zsugorodtak tovább, a tonnánként 670 euró azonban még így is bő duplája a tavalyinak.