Pénz- és tőkepiac

Vállalati vásárlások válthatják a kisbefektetőket

A négy fal közé zárva sokan gondolták úgy, hogy tőzsdézéssel visznek egy kis izgalmat az életükbe.

Az elmúlt egy év meghatározó tőkepiaci trendje a kisbefektetők részvényvásárlási mániája volt. A négy fal közé zárva sokan gondolták úgy, hogy tőzsdézéssel visznek egy kis izgalmat az életükbe, különösen az Egyesült Államokban, ahol az állam bőkezűen osztott pénzt a lakosság körében, amit a lezárások miatt nem is nagyon tudtak máshol elkölteni. A jelenség csúcspontja az volt, amikor januárban kisbefektetők egy csoportja összehangolt vételekkel intézményi befektetőket kényszerített térdre, akik egy-egy kisebb kapitalizációjú árfolyamesésére számítottak. Az élet azonban kezd visszatérni a régi kerékvágásba, az emberek újra utaznak, étterembe és színházba járnak, sporteseményeket látogatnak, így kevesebb idejük, pénzük és kedvük marad tőzsdézni. Jogosan merül fel tehát a kérdés, hogy mi lesz a részvénypiaccal, ha tovább csökken az elmúlt időszakban ennyire domináns vételi erő.

Véleményem szerint nem kell emiatt aggódni, mert

az élénkülő részvény-visszavásárlások ellensúlyozni tudják a kieső keresletet.

A Goldman Sachs előrejelzése szerint idén az S&P 500 indexben szereplő cégek sajátrészvény-vásárlása elérheti a 726 milliárd dollárt, ami minden idők harmadik legnagyobb értéke lenne. A megtermelt készpénz ilyesfajta felhasználása továbbra is rendkívül népszerű az amerikai vállalatvezetők körében, hiszen amellett, hogy az egy részvényre jutó eredményt javítja, sokkal rugalmasabban alakítható, mint az osztalékpolitika.

Úgy gondolom, hogy az említett trendeknek (vagyis hogy kevesebb pénz áramlik a piacra a kisbefektetők részéről, ezzel szemben a cégek részvény-visszavásárlásai növekednek) az lesz a következményük, hogy ismét a fundamentumok kerülnek előtérbe. A kisbefektetők esetében ugyanis gyakran tapasztaltuk, hogy a cég pénzügyi eredményei helyett inkább arra fókuszáltak, mennyire menők a vállalat termékei vagy szolgáltatásai, azonban részvényvásárlásokat jellemzően azok a cégek tudnak véghez vinni, amelyek magas profitabilitással működnek, és stabilan készpénzt termelnek. Ezért az említett faktorokat érdemes kiemelt figyelemmel követni.

STRATÉGIA S & P 500
Kapcsolódó cikkek