Sokévi parkettmegfigyelésként ette bele magát a tőzsdei köztudatba, hogy a kispapírokat a sok hónapos, akár többéves tetszhalott állapot és a háromnapos árfolyamlázak kettőssége jellemzi. Az elmúlt pár esztendő kitartó kispapírralija sem oldotta fel ezt a félelmet. Amikor a napokban a 4iG jegyzése 1000 forint fölé lendült, hallottam olyan véleményeket, hogy a kispapírok fellángolása a tőzsdei összeomlás biztos előjele. És a keddi, napon belüli, még a BUX-indexet is magával rántó csúnya esés is a kétkedőket látszott  igazolni. Ám szerdán, mintha előző nap mi sem történt volna, újra megjelentek a vásárlók a 4iG piacán.

Két hete lódult meg a 4iG kurzusa, mely korábban hosszú hónapokig hintázott a 650 forintos szinten. Ennyiben a Csipkerózsika-álmukból hirtelen felülő, sőt néha talpra ugró, majd hamar visszahanyatló kispapírok régi gramofonnótáját is idézhette volna az árfolyammozgás. Pláne, hogy pár nap alatt 1000 forint fölé tornászták a vásárlók az árfolyamot, mely két éve nem látott magaslatokra kúszott.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

Két momentum azért mindenképp figyelemre méltó. Az egyik a némely napokat jellemző milliárdos forgalom. A másik pedig az augusztus vége óta sorjázó hírek sokasága. Vagyis az emelkedést nem hajthatta csupán a spekuláció, mert fundamentális sztori húzódik a háttérben.

Augusztus 25-én tették közzé az Antenna Hungária többségi tulajdonrészének megszerzésére irányuló Term Sheet aláírását. Augusztus 27-én szerezték meg a DOTO Systems 100 százalékos tulajdonrészét. A hónap utolsó napján jött ki a féléves gyorsjelentés, mely ugyan felemás számokat tartalmazott, ám a bevétel brutális növekedése és a kedvező kilátások többet nyomtak a latban, mint a költségek miatt haloványabb nyereség. Míg szeptember 3-án sokmilliárdos állami megrendelés előszobájába lépett a 4iG.

A kedd délutáni árfolyamomlás mögött azonban nem állt negatív hír. Egyetlen óra alatt 1100 forint fölül 800 forint közelébe zuhant a kurzus. Amit magyarázhat a kisbefektetők remegő keze és a profitrealizálók stopjainak aktiválódása is. Ám ezeken a szinteken már a keddi zárás előtt megjelentek a vevők. Akik szerdán délelőtt sem tágítottak. Az általános esésben a 4iG szerda délelőtt milliárdos forgalommal tudott 900 forint fölé emelkedni.

Nincs könnyű helyzetben a piac, hiszen hiába az ígéretes sztorik, ha független elemzések híján körülményes az árazás. Nincsenek versengő célárak, nem leshetik a befektetők a modellek frissítését. A részvényesek fóruma is merő tanácstalanság, csipetnyi ügyeskedés és elképesztő párhuzamok: „anno a Rába grafikonja”, Ilyen a kispapírok sorsa, melyeknek az elemzők nem fogják kezét.