Az elmúlt évek legnagyobb hazai nyilvános forrásbevonását kezdte meg hétfőn az AutoWallis. A magyar tőkepiac szempontjából is jelentős tranzakció során a tőzsdei autós cég 6–8 milliárd forint értékű részvényt tervez értékesíteni a lakossági és intézményi befektetők körében. A lakossági értékesítés 1–1,5 milliárd, míg az intézményi 5–6,5 milliárd forint között alakulhat (túljegyzés esetén ennél akár 25 százalékkal is magasabb lehet a végső kibocsátási érték). Az új részvények kizárólagos forgalmazója az OTP Bank lett.

A lakossági befektetők az intézményi jegyzés során kialakuló végleges áron, 

107–122 forint közötti ársávban vásárolhatnak be az új AutoWallis-papírokból, 

azaz a hétfői, 126 forintos 30 napos átlagárnál olcsóbban jegyezhetik azokat, amennyiben 2021. október 25. és november 9. között leadják jegyzési igényüket és teljesítik az ehhez szükséges feltételeket.

A részvényjegyzéssel kapcsolatos információkat a forgalmazó egy videóban is összefoglalta.

A társaság célja, hogy részben az új forrásokból finanszírozza a 2025-ig tervezett 16–38 milliárd forint értékű akvizíciókat, üzletfejlesztéseket. Elemzők szerint a vállalat dinamikus növekedési stratégiáját az elmúlt években tapasztalt pozitív folyamatok és sikeres tranzakciók támogatják, melyeknek köszönhetően az előrejelzések szerint 

az AutoWallis a 2020-ban elért 88 milliárd forintos árbevételét az idei év végére több mint megduplázhatja. 

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A cég a további organikus növekedésnek és az évi 1-2 tranzakciónak köszönhetően pénzügyi eredményét több mint négyszeresére, 400 milliárd fölé növelheti az évtized közepére. A növekedés a vállalat eredménytermelő képességében is megmutatkozhat: terveik szerint az EBITDA több mint a hatszorosára, 14–15,2 milliárd forint közé ugorhat 2025-re.

Az AutoWallis három fő területen kíván növekedni: 

  • egyrészt szolgáltatási portfóliójának bővítését,
  • másrészt meglévő kiskereskedelmi tevékenységének földrajzi kiterjesztését tervezi,
  • harmadrészt pedig nagykereskedelmi tevékenységét akarja tovább erősíteni.

Célja elérése érdekében az AutoWallis több ingatlanberuházást is tervez. A szolgáltatásait többek között regionális flottakezelő beindításával, üzletfejlesztésekkel (használtautó- finanszírozás, biztosítás-közvetítés, közös beszerzések), a digitális értékesítési csatornák és adatelemzési képességek és a szervizszolgáltatások és a rövid távú autóbérlés fejlesztésével bővítené.