A héten a Wall Street nagybankjai mellett olyan nagyágyúk harmadik negyedéves üzleti gyorsjelentéseivel indul a tengerentúli szezon, mint a Delta Air Lines, a UnitedHealth vagy a Domino’s Pizza. Bár továbbra is erős profitszámokat vár a piac, árnyalhatják a képet a növekvő költségek. A The Wall Street Journal szerint a befektetők élénken figyelik, hogy mit mondanak a vállalatok az ellátási láncok állapotáról, a munkaerőhiányról, és hogy a világjárvány újabb hulláma mennyire érinti a tevékenységüket.

Figyelmeztető jel lehet, hogy az S&P 500 index már 3,2 százalékot csökkent a szeptemberi rekordszintekhez képest.

Fotó: Angela Weiss / AFP

A Wall Street konszenzusa szerint az S&P 500-as vállalatok nyeresége 28 százalékkal nőhetett a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Ám ahogy az országok kilábalnak a világjárványból, és sorra oldják fel a korlátozásokat, párhuzamosan szűk keresztmetszetek alakulnak ki a globális ellátási láncokban, alkatrészhiányt okozva. Emellett az emelkedő nyersanyagárak is erős költségnyomást gyakorolnak a termelővállalatokra. Ezért az elemzők a jövedelmezőség csökkenésével kalkulálnak a pandémiás fellendülés egyenetlenségei miatt.

A konszenzus szerint az S&P 500 cégeinek átlagos nettó haszonkulcsa 12,1 százalék lehetett a harmadik negyedévben, szemben az előző negyedévi 13,1 százalékkal.

A konszenzusnál enyhén pesszimistábbak a Morgan Stanley stratégái. Szerintük az elemzők nem kellő súllyal vették figyelembe az ellátási láncok sérülékenységét, esetenként szakadozottságát, pedig ezek a várakozásoknál mélyebben érinthették a vállalatok jövedelmezőségét. Arra figyelmeztetnek, hogy fájó meglepetéseket hozhat a gyorsjelentési szezon. Aligha lehet váratlan, de rányomhatja a bélyegét a szezonra az államkötvényhozamok emelkedő szintje is, amit az inflációs aggodalmak táplálnak. Továbbá a kínai Evergrande ingatlanfejlesztő csődközeli helyzete is jókora piaci turbulenciákat keltett a tárgyidőszak végén.

Az is az aggodalmaskodók véleményét erősíti, hogy az óriás fuvarozócég, a FedEx a múlt hónapban csökkentette bevételi várakozásait, kiemelve a munkaerőpiaci gondokat. Ugyanígy tett a Nike is a vietnámi karanténkorlátozásokra és a szállítási idő megduplázódására hivatkozva.

Erős negyedéves számokat vár a tengerentúli gyorsjelentési szezontól Török Lajos, az Equilor vezető elemzője. Annál is inkább, mert még mindig alacsony a tavalyi bázis. Szerinte az ellátási láncok problémája és ennek hatása iparáganként eltérő, negatív példaként az autóipart említette.

Az azonban aligha lephette meg a szereplőket, sőt, a számok inflálása még javíthatta is a teljesítményt

– tette hozzá. Számottevő hatása lehet az energiaárak emelkedésének, nem is annyira a tengerentúlon, mint inkább Európában. Sok cég fogja gyorsjelentésében erre – mint a folyó negyedévi kilátásokat beárnyékoló tényezőre – figyelmeztetni a befektetőket.

A mostani negyedév érdekessége, hogy a defenzív papírok átvehetik a stafétát a technológiai szektortól, amely a harmadik helyre szorulhat

– mondta a VG-nek Szekeres Bence, az Erste szakértője. Kiemelte, hogy még mindig erős számokkal jelentkezhetnek a cégek, az S&P 500 11 szektorából 10 az árbevétel emelkedéséről számolhat be, az egyetlen kivétel a közműszektor. Mindezek nyomán 2008 óta a második legerősebb negyedév lehet a mostani, míg a top negyedévnek továbbra is az idei második három hónap számít. Az emelkedő nyersanyagárak miatt az energiaszektor és a bányavállalatok teljesítménye lehetett a legjobb.

A bányacégek esetében például 196 százalékkal növekedhetett az egy részvényre jutó nyereség.

A kockázatok közül szerinte az ellátási láncok állapota a leghangsúlyosabb, az inflációval pedig várhatóan hosszabb távon is együtt kell élni. Az Evergrande megingása azonban az elmúlt negyedévet még nem érintette.