A harmadik negyedévben 4,9 százalékkal nőtt éves alapon a kínai míg a Reuters konszenzus 5 volt, a Wall Street Journal által megkérdezett elemzők pedig 5,1-et prognosztizáltak. A második negyedévben éves alapon még 7,9 százalékkal bővült az ázsiai ország gazdasága, ám az ingatlanpiaci turbulenciák és az energiakrízis jócskán fékezték a teljesítményt.

Fotó: STR / AFP

Az ipari termelés 3,1 százalékkal nőtt szeptemberben éves alapon, míg a Reuters konszenzus 3,8 volt, ám a kiskereskedelmi értékesítés jobb lett a vártnál, 4,4-et ért el, a becsült 3,5-del szemben. A kínai munkanélküliségi ráta pedig 4,9 százalékra csökkent.

A harmadik negyedévben megemelkedtek a belföldi és tengerentúli kockázatok és kihívások

– mondta a Fu Ling-huj, a nemzeti statisztikai hivatal (NBS) szóvivője egy hétfői mandarin nyelvű sajtótájékoztatón a CNBC tudsítása szerint.

A Bank of America vezető közgazdásza úgy véli: a negyedik negyedéves növekedés még tovább csökkenhet, s 3-4 százalék körül alakulhat csupán.

A kínai központi bank első embere ez évre 8 százalékos GDP-növekedést jósol, míg a kommunista párt célszáma a 6 százalék feletti bővülés

– emlékeztettek az Equilor elemzői, ezért szerintük nem is várható jelentősebb központi gazdasági stimulus. 

A második negyedévhez képest a kínai GDP mindössze 0,2 százalékkal nőtt a szeptember végén zárult három hónapban az NBS hétfőn közzétett adatai szerint, míg a második negyedévben Kínában a GDP 1,3 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest – emelte ki a Wall Street Journal. Az amerikai tőzsdei lap szerint a világjárvány statisztikai torzulásai után Kína növekedési üteme várhatóan visszatér a koronavírus előtti pályájához.

Kína gazdasága 2019-ben 6,1 százalékkal bővült, ami 1990 óta a leglassabb éves emelkedési ütem volt. Ugyanakkor Kína volt az egyetlen jelentős gazdaság, amely növekedni tudott a tavalyi világjárvány okozta lassulás során, 2020-ban a gazdasága 2,3 százalékkal bővült. 

Mivel a legtöbb közgazdász az idei évre 8 százalékos vagy annál nagyobb növekedést vár, a pekingi döntéshozók szerény, 6 százalékos célkitűzése nagyobb teret hagy a gazdaságot régóta gyötrő problémák megoldására, mint például az ingatlanszektor szédítő adósságszintjeinek kezelése vagy a szénalapú gazdaság zöldítése, aminek különös aktualitást ad a februári téli olimpiát megelőző „kék ég” kampány.