Elmaradhat a várakozásoktól a lengyel gazdaság növekedése, ha az Európai Unióval kialakult jogvita miatt késnének a Lengyelország által igényelt folyósítások a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítására és az ellenállóképesség javítására szolgáló uniós pénzügyi eszközből (RRF) – áll a Moody's Investors Service hétfőn Londonban ismertetett állásfoglalásában.
A nemzetközi hitelminősítő felidézi, hogy a lengyel alkotmánybíróság múlt heti határozata szerint az EU-alapszerződés egyes előírásai összeegyeztethetetlenek a lengyel alkotmánnyal, és az uniós tagságból nem következik, hogy az Bíróságának döntései kötelező érvényűek a tagállamokra.
A Moody's felidézi azt is, hogy 

a lengyel kormány 23,9 milliárd euró juttatásért és 12,1 milliárd euró hitelért folyamodott az RRF-keretből.

Fotó: Shutterstock

A hitelminősítő számítási módszertana szerint az RRF-ből igényelt juttatás összege a tavalyi egész éves lengyel hazai össztermék (GDP) 4,6 százalékával egyenlő, a kért hitelösszeg a 2020-as lengyel GDP-érték 2,3 százalékának felel meg.
A Moody's véleménye szerint azonban a lengyel alkotmánybíróság döntéséből eredő jogértelmezési vita miatt várhatóan jócskán áthúzódik 2022-re a lengyel RRF-igénylés jóváhagyása az Európai Bizottság részéről.
Jóllehet ennek hatása a lengyel gazdaság idei reálnövekedésére elhanyagolható, ha azonban a jóváhagyás valóban átnyúlik a jövő évre, az már megterhelné a 2022-es GDP-növekedési kilátásokat, és ez negatív hatást gyakorolna Lengyelország adósminőségi megítélésére – fogalmaz hétfői londoni elemzésében a Moody's.
A cég közölte: jelenlegi előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a lengyel hazai össztermék jövőre 4,5 százalékkal növekszik, de az RRF-finanszírozások folyósításának hosszabb ideig elhúzódó esetleges késedelme 4 százalék körüli ütemre korlátozhatja a lengyel gazdaság reálnövekedését 2022-ben.
A Moody's hangsúlyozza, hogy

Lengyelország az uniós folyósítások jelentős nettó kedvezményezettje, és ezek a finanszírozások a lengyel valamint az uniós jövedelmi szintek elérését célzó felzárkóztatási folyamat kulcsfontosságú hajtóerői.

A hitelminősítő számításai szerint Lengyelország 2004 óta évente átlagosan a hazai össztermék 2 százalékának megfelelő nettó EU-finanszírozásban részesült, és a 2021-2027-es időszakban Lengyelország számára hozzáférhető teljes uniós folyósítások átlagosan az éves lengyel GDP-érték hozzávetőleg 3,2 százalékát teszik ki.
A Moody's hangsúlyozza hétfői elemzésében, hogy mindezek alapján – tekintettel az EU-ról kedvező véleménnyel lévő lengyelek nagyon magas, 70 százalékos arányára is - a feszült viszony ellenére nagyon csekély kockázatát látja annak, hogy Lengyelország távozna az Európai Unióból.
A Moody's jelenleg "A2" szintű, elsőrendű befektetői osztályzattal tartja nyilván a lengyel államadósság-kötelezettségeket, és a besorolásra stabil kilátást tart érvényben.

Lengyel kormányfő: nem lesz Polexit

Mateusz Morawiecki cáfolta, hogy Lengyelország kilépne az unióból.