Délután három órakor az azonnali jegyzésekben a nemesfém unciánkénti ára 0,77 százalékos mínuszban, 1755,91 dolláron állt, míg a decemberi szállítású aranyé 0,56 százalékkal, 1757,60 dollárra csökkent a New York-i árupiacon.

Emelkedett a dollárindex, a piacok attól tartanak, hogy az emelkedő olajárak fokozzák a meglévő inflációs nyomásokat.

Fotó: PuzzlePix/Shutterstock

A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 93,95 ponton, 0,19 százalékos pluszban állt három órakor, de napi csúcsán 94,04 ponton is járt. A múlt héten csütörtökön 94,50 ponton egyéves csúcsot ütött meg a mutató, mivel egyre erősebb az a vélemény, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve novemberben elkezdi kivezetni masszív eszközvásárlási programját.

Bár az aranyat az infláció és a geopolitikai bizonytalanságok elleni fedezeti eszköznek tekintik, dollárban árazott eszközként az amerikai deviza erősödése

– ami drágítja a nem amerikai befektetők számára a vásárlást - lefelé ható nyomást szokott gyakorolni rá.

Ez egy újabb csalódást keltő kereskedési nap az aranypiac számára", mivel a szokásos rövid távú fejlemények, így például a dollár erősödése és az amerikai állampapír-hozamok emelkedése határozta meg, és eközben nem veszik számításba a kibontakozó energiaválságot

– mutatott rá Ole Hansen, a dán Saxo Bank elemzője.

Az infláció mellett a törékeny amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok, a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport adósságválsága és az amerikai adósságplafon körüli patthelyzet is visszafogja a részvények iránti keresletet.

A befektetők figyelme már a héten esedékes amerikai foglalkoztatottsági adatokra irányul. Az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán, a munkaügyi minisztérium pedig pénteken teszi közzé szeptemberi adatait, amelyek a várakozások szerint a munkaerőpiac folyamatos javulásáról fognak tanúskodni. Ez pedig lehetővé teheti a Federal Reserve döntéshozóinak, hogy még az év vége előtt megkezdjék a monetáris politika szigorítását.

A gazdaságösztönzést szolgáló intézkedések kivezetése és a kamatlábak emelése felhajtja a kötvényhozamokat, ami nyomást gyakorol az aranyra, mivel növeli a nem kamatozó aranyrudak tartásának alternatív költségét.

Elemzők szerint az arany ára az 1750 és 1785 dollár közötti sávban ingadozhat a szeptemberi amerikai foglalkoztatottsági jelentések megjelenéséig. Az 1750 dollár jelentheti a támaszt, ahogy az infláció és az amerikai költségvetési patthelyzet miatti félelmek erősödnek.

A többi nemesfém közül az ezüst unciánkénti ára 0,7 százalékkal 22,51 dollárra esett, a platina  ára 1,5 százalékkal 952,51 dollárra, a palládiumé pedig 0,2 százalékkal 1900,84 dollárra csökkent.