Csak árnyalatnyi véleménykülönbségek vannak a VG-nek nyilatkozó szakértők között arról, hogy lehet-e valamekkora hatása a magyar részvénypiacra a kedvezményezettek részéről februárra várható, összességében 600 milliárd forintot kitevő szja-visszatérítésnek. Ismerve a hazai statisztikákat –

a háztartások nettó pénzügyi vagyona 57,3 ezer milliárd forint volt az első fél év végén,

míg a közvetlen részvénybefektetések volumene magyar papírokban 946 milliárd, a külföldi kibocsátásúakkal együtt 1394 milliárd –, kétséges, hogy gyarapítja-e egyáltalán a lakossági részvénybefektetési kedvet az adó-visszatérítés.

Fotó: Shutterstock

Kokas Norbert, a Concorde Értékpapír Zrt. értékesítési és marketingvezetője is marginális hatást vár az intézkedéstől a magyar tőkepiacon. A VG-nek elmondta, hogy a kedvezményezettek közül az egy főre jutó körülbelül 800 ezer forintos, illetve az egy háztartásra jutó 1,6 milliós összeg valószínűleg keveseket ösztönöz majd direkt részvénypiaci befektetésekre.

Jóval nagyobb az esélye annak, hogy a 600 milliárd forint jelentős része fogyasztásként vagy a moratóriumból kikerülő adósok hiteltörlesztéseként csapódik le

– tette hozzá. A szakértő szerint a megtakarítási részt leginkább a bankok, biztosítók tudják majd valamilyen formában – bankbetét, befektetési jegy, biztosítással egybekötött befektetési termék – becsatornázni, részükről elképzelhető februárban promóció például valamilyen díj- vagy jutalékkedvezmény formájában. Ezek mellett lehet szó állampapír-vásárlásokról, rendszeres megtakarítást kiegészítő eseti befizetésekről is. Teljesen más a helyzet a tengerentúlon – emlékeztetett Kokas Norbert –, az Egyesült Államokban kifizetett stimuluscsekkek hatása egyértelműen jelentős volt az ottani részvénypiacokra, hiszen a többlépcsős intézkedés közel 170 millió állampolgárt érintett, közülük sokan tőzsdei befektetésre költötték az ingyenpénzt, miután a koronavírus-járvány miatt a tőzsdézés bizonyult a karantén ideje alatt az egyik legszórakoztatóbb otthoni időtöltésnek.

Az Államadósság-kezelő Központ egyelőre kivár, hiszen a jövő évi finanszírozásról s azon belül a lakossági értékesítésről még nem született döntés, mint a sajtóosztály a VG-vel közölte, azt decemberben publikálják. A stratégiai cél természetesen a lakossági állampapír-állomány növelése, s hogy ennek támogatására időzítenek-e februárra marketingkampányt, arról később határoznak.

A visszatérített egy része a befektetéseket gyarapítja majd, ebben aligha lehet vita, de hogy ez közvetlenül a részvénypiacra kerülne, azzal kapcsolatban lehetnek kételyek

– mondta a VG-nek Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. értékpapír- és derivatív kereskedés üzletágának igazgatója. Talán akkor hozhat az intézkedés némi pluszt a hazai részvénypiac forgalmában, ha azokban a hetekben kifejezetten pozitív lesz a tőzsdei hangulat. Varjú Péter úgy véli, aki befekteti a visszakapott adóforintjait, valószínűleg inkább lakossági állampapírokat vásárol majd, a befektetési szolgáltatók részéről nem is vár promóciós kampányt februárban, az Erste részéről is az a valószínű, hogy inkább a meglévő ügyfeleiket keresik majd meg.