Fennállása legerősebb kilenchavi teljesítményét érte el idén az Alteo. A megújuló energiát hasznosító társaság bevételei csaknem negyedével, 29 milliárd forintra ugrottak, míg az eredményességet leginkább mutató EBITDA-soron több mint duplájára emelkedő, 9,7 milliárdos eredményről adott számot. 

Az új generációs energiaszolgáltató vállalat csoportszintű eredménye az előbbieknél is dinamikusabban, 314 százalékkal, 4,9 milliárd forintra emelkedett. 

Az egy részvényre jutó profit 2021 első három negyedévében ezzel megközelítette a 260 forintot.

A rekorderedményesség az Alteo közleménye szerint elsősorban stratégiájának és fejlesztéseinek egyik kulcsterületéhez, a szabályozási központ rendkívül sikeres tevékenységéhez köthető, de támogatta ezt a Covid-járvány által 2020-ban leginkább sújtott kiskereskedelmi üzletág erős visszapattanása, valamint a tavaly ugyancsak kapacitásbővítésben részesülő megújulóenergia-alapú energiatermelési tevékenység is.

Az üzletágak közül a piaci alapú, vagyis nem támogatott hő- és villamosenergia-termelés eredményessége bő két és félszeresére, 6,4 milliárd forintra javult, míg a KÁT-rendszerbe termelő szegmens a tavalyit 43 százalékkal meghaladó, 3,1 milliárdos EBITDA-val járult hozzá a csoportszintű eredményhez.

Az energia-kiskereskedelmi üzletág EBITDA-ja csaknem négyszeresére, 763 millió forintra ugrott, míg a legkisebb, energetikai szolgáltatások szegmens 90 milliós eredményt termelt az Alteónak.

Büszkék vagyunk az eredményekre, de nem dőlhetünk hátra: módszeresen törekszünk az energetikában mutatkozó kimagasló expanziós lehetőségek kiaknázására

– fogalmazott ifj. Chikán Attila vezérigazgató, aki ismét megerősítette: az eredeti tervek mentén haladnak tovább a 2024-ig tartó beruházási program megvalósításával, azaz a szabályozási központ és ipari energiaszolgáltatási képességeik fejlesztésével.

2021 számunkra azt mutatta meg, hogy a rugalmas reagálási képességek, amelyekben a szabályozási központunk élen jár, az ezt támogató innovatív megoldások fejlesztése és a fenntartható energiatermelésre való törekvés meghatározó sikertényezők az átalakuló modern energetikában. Stratégiánkban ezek kiemelt szerepet kapnak, és 2021 eredményei fényesen visszaigazolták, hogy jó úton járunk 

– tette hozzá a cégvezető.