Az OXO Technologies Holding igazgatósága új tőkebefektetést szavazott meg két technológiai társaság, a román Finqware Srl. fintech vállalkozás, valamint a brit BlockAPT Ltd. cybersecurity szolgáltató cég számára.

Az Oszkó Péter érdekeltségébe tartozó tőzsdei cég igazgatóságának döntése értelmében a román Finqware Srl. fintech startup jelenleg tárgyalás alatt álló egymillió euró összegű tőkeemelésből 300 ezer eurós részt vállalna az OXO a leendő 3 társbefektető mellett, amennyiben a befektetési tárgyalások sikeresen zárulnak. 

A cég korábbi befektetői között van a román Gapminder VC és a Raiffeisen Bank kockázati tőkealap-kezelője, az Elevator Ventures is.

A Finqware jelenleg elsősorban a bankoknak nyújt core middleware data infrastruktúrát, ami egy banki kiszervezett adataggregációs szolgáltatás (ügyfelei között több nagy román bank található), azonban a befektetési kör zárásával és a cap table véglegesítésével megszerzik a PISP (Payment Initiation Service Provider) licenszt, mellyel maguk is hozzáférést nyerhetnek a bankok által kezelt ügyféladatokhoz.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

 

Pénzforgalmi szolgáltatóként ezt követően a KKV szektornak fognak nyújtani online banki szolgáltatásokat, amivel a KKV szektor banki költségeit tudja minimalizálni. Két termékük a FinqTreasury és a FinqPayments már MVP fázisban van. A treasury szolgáltatásra 6 proof of concept-et írtak alá, és 2 cég már élesben teszteli az MVP-t. A szolgáltatás élesítéséhez a befektetési kör zárása, és a PISP licensz kiállítása szükséges. A FinqPayments másrészről egy

bankkártya kibocsátó szolgáltatás, amivel szintén jelentős költségcsökkentést érhetnek el a cégek. A tervezett tőkeemelés célja a Finqware PISP licensz megszerzése és a régióban való terjeszkedés finanszírozása, ezen belül belépés a magyar és bolgár piacokra.

A társaság igazgatósága támogatta továbbá befektetési tárgyalások megkezdését a brit BlockAPT Ltd. cybersecurity startuppal. A döntés értelmében a befektetési körben keresett 2,5 millió font összegű tőkeemelésből legfeljebb 420 ezer font részt vállalna az OXO a leendő társbefektetők mellett, amennyiben a befektetési tárgyalások sikeresen zárulnak.

A 2019-ben, Angliában alapított BlockAPT, egy felhőalapú központi kiberbiztonsági rendszer, mely egy egyedileg fejlesztett MMAR (Monitor, Manage, Automate, Respond) keretrendszer alapján képes bármilyen vállalati IT ökoszisztémába integrálódni és folyamatos védelmet biztosítani potenciális kibertámadások, fenyegetések ellen.

A kiberbiztonsági piac, azon belül is a Security Information and Event Management (SIEM) és Security Orchestration, Automation and Response (SOAR), melyekben operál a projekt, szignifikánsan növekednek globális szinten az egyre növekvő számú kibertámadások következtében. A BlockAPT a nagyvállalati ügyfelek mellett a KKV szektor szereplői számára is jó értékajánlattal rendelkezik versenyképes áron. A BlockAPT csapata egy kész és validált megoldással rendelkezik, mely árbevételt termel 2019-óta. A világ számos pontján rendelkeznek már ügyfelekkel, így nincs a célpiacuknak területi lehatárolása. A tervezett tőkeemelés célja a BlockAPT globális terjeszkedésének finanszírozása.