Pénz- és tőkepiac

Magas marad az olaj ára

Aligha csökken jövőre tartósan 80 dollár alá az olajár, ami azzal jár, hogy a hazai üzemanyagár-maximálás mellett szóló érvek három hónap múlva is aktuálisak maradhatnak.

Az olajár csökkenésnek indult a vártnál is jobban apadó amerikai kereskedelmi készletekről szóló heti statisztika megjelenésére, amiből a piac arra következtet, hogy Joe Biden valóban készen áll a stratégiai olajkészletek felszabadítására, hogy az inflációt gerjesztő magas üzemanyagárakat letörje. Erről még zajlik a politikai vita Washingtonban, 

a fejleményekre a WTI alaptípus ára hordónként 80,1, a Brenté 81,7 dollárra mérséklődött. 

Az eseményeket az Arab-öböl mentén is szorosan követik, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) ugyanis reagálnia kell a világ legnagyobb olajfelhasználójának számító Egyesült Államok lépéseire, ha azt akarja, hogy a számára kedves 80 dolláros árat hosszú időre bebetonozza. Az Oroszországgal szövetségre lépett OPEC-re a piaci egyensúly fenntartásának kényes feladata hárul, amelynek fontos eleme, hogy az amerikai palaolaj-termelőknek még épp ne érje meg beindítaniuk az olajszivattyúkat, erősítve a kínálati oldalt.

Fotó: LEX VAN LIESHOUT FOTOGRAFIE / AFP

Az OPEC főtitkára, Mohammad Barkindo szerint rendkívüli körültekintéssel kell eljárnia az OPEC-nek a következő, december 2-án esedékes kvótadöntő ülésén, mert úgy érzékelik, hogy extra olajfelesleg készül megjelenni a piacon, meghaladva a decembertől meghirdetett napi 400 ezer hordós OPEC-termelésbővítést is. Utóbbiból aligha faragnak le a globális kínálat 40 százalékáért felelős OPEC-tagállamok, de jövőbeni terveiket finomhangolhatják. 

A havi 400 ezres kvótaemelések tavaszig tarthatnak, 

addigra a világgazdaság visszatérhet a pandémia előtti olajfogyasztási szintre.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss elemzése szerint már az első negyedévben napi 1,1 millió hordós pluszkínálat jelentkezik a napi százmillió hordós világpiacon, a második negyedévben már 2,2 millió hordó extra kínálattal számolnak az utazás és a közlekedés igényeinek felfutásával párhuzamosan. Ebből az IEA napi 480 millió hordót az amerikai palaolaj-termelők számlájára ír. 

2022 átlagában ők napi 1,1 millió hordóval termelhetnek többet, de igazából csak a második fél évtől indulhat be náluk az élet. 

A piacra zúduló többlet hűtheti az olajárakat, amire szükség is van, hogy a világgazdasági konjunktúra ne szenvedjen törést. Az olajtermelés felpörgetése azonban legfeljebb a ralit mérsékelheti, a Brent alaptípus átlagára az idei 71,50 dollárról elrugaszkodva 79,40-on stabilizálódhat 2022-ben. Ilyen magas átlag legutóbb 2014-ben volt.

palaolajpiac olajár OPEC
Kapcsolódó cikkek