Pénz- és tőkepiac

Hosszú távon is borsos árak lehetnek az olajpiacon

Washington kilátásba helyezte, a rendelkezésére álló eszközök teljes skáláját beveti, hogy megfékezze a nyersolaj további drágulását.

Mivel az olaj iránti kereslet folyamatosan nő, és a hiány kezd egyre inkább strukturális mezt ölteni, továbbra is úgy gondoljuk, hogy hosszú távon is borsos árakkal kell számolni a benzinkutaknál – írták a napokban a Goldman Sachs elemzői.

Fotó: AFP

Mint ismeretes, az OPEC+ csütörtökön jóváhagyta a korábban decemberre előirányzott napi 400 ezer hordós termelésnövelést, pedig a nagy olajfogyasztó országok – az Egyesült Államok vezetésével – nyomást gyakoroltak a szervezetre a kínálat legalább kétszer akkora bővítése érdekében.

A kudarcot követően Washington néhány órán belül kilátásba helyezte, a rendelkezésére álló eszközök teljes skáláját beveti, hogy megfékezze a nyersolaj további drágulását. A várható intézkedések között pedig a szakértők szerint a Fehér Ház stratégiai olajtartalékai egy részét is fel fogja szabadítani.

A Goldman szerint azonban az esetleges készletfelszabadítás csak átmeneti megkönnyebbülést hozhat, és jövőre akár vissza is üthet. Ha ugyanis a nyersolaj jegyzése nagymértékben gyengül, a palaolaj-termelők nem lesznek hajlandók növelni a kitermelést, aminek még nagyobb ellátási hiány lehet a következménye. Emellett – folytatta az amerikai nagybank – az Iránnal nukleáris ügyekben folytatott tárgyalások esetleges újrakezdése ugyanebbe az irányba hat.

Ezen túl a Bloomberg szerint káros precedenst is teremt a lépés, mivel a jelenleg több mint 612 millió hordós tartalék elsősorban gazdasági vagy természeti katasztrófák hatásának tompítására szolgál.

Az Egyesült Államok ugyanakkor vitathatatlanul lépéskényszerbe került, hiszen most dőlhet el, mi történik a magas energiaárak által sújtott világgazdasággal, illetve az emelkedésével egyre népszerűtlenebbé váló amerikai elnök belpolitikai programjával. Eközben a feszültség szétzilálja Washington amúgy is mind törékenyebbé váló kapcsolatát legközelebbi közel-keleti szövetségesével, Szaúd-Arábiával.

Bob McNally, a Rapidan Energy Group tanácsadó cég elnöke, a Fehér Ház korábbi tisztviselője szerint is egyértelmű a helyzet.

Biden elnök kifejezetten jelezte, hogy választ ad, ha az OPEC+ visszautasítja a kérést. A legvalószínűbb lehetőség pedig az amerikai vésztartalékok felszabadítása

– tette hozzá.

Biden olaj ára Goldman Sachs OPEC Fehér Ház Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek