A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa keddi monetáris politikai tanácskozásán újabb 25 bázisponttal, 1,75 százalékra emelte az alapkamatot közölte a román jegybank.

Emellett a központi bank kiszélesítette a kamatfolyosót úgy, hogy 50 bázisponttal, 2,50 százalékra emelte a lombard kamatát, ugyanakkor változatlanul 1 százalékon tartotta a letéti rátát. A jegybank nem módosította a kereskedelmi bankok kötelező lej és valuta tartalékrátáját. 

Az új kamatok november 10-től lépnek hatályba.

Fotó: Shutterstock

Ez már sorozatban a második hónap, amikor a román jegybank alapkamatot emelt, október elején szintén 25 bázisponttal 1,50 százalékra emelte az irányadó kamatot, amely január óta volt a történelmi mélypontnak számító 1,25 százalékon, akkor 25 bázisponttal csökkentették 1,50 százalékról.

Szeptemberben a román éves ráta 6,3 százalékra gyorsult, ezért a jegybank kamatemelési ciklust kezdett, hogy visszatérítse a fogyasztói árindexet a jegybank által kijelölt 1,5-3,5 százalékos célsávba. A jegybank legutóbb az év végére 5,6 százalékos inflációt prognosztizált, de ezt már túlhaladták, így a következő napokban várhatóan újabb becslést fog közzé tenni, ami magasabb lesz ennél az értéknél.