A Brent és a WTI alaptípusok 1,1 százalékkal drágultak arra a híre, hogy az Aramco emeli ázsiai szállítási árait. Az ebből fakadó üzenet egyértelmű, a piaci feszültségek az év hátralévő részében is fennmaradnak, a kínálat továbbra is szűk keretek között emelkedik, s noha a kereslet meglendülése a kitermelés nagyobb ütemű növelését indokolná, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) az oroszokkal egyetértésben a fokozatos bővítést preferálja, hogy az árak minél magasabbra srófolásával minél többet vissza tudjon hozni a pandémia idején elszenvedett veszteségeiből.

Fotó: AFP

Az olajkartell a szeptemberrel kezdődő négy hónap mindegyikére napi 400 ezer hordós plusz kitermelést engedélyezett tagállamainak, ám ez a mennység szemmel láthatóan kevés a globális konjunktúrával járó pluszigények kielégítésére. Az OPEC és szövetségesei nem kapkodnak, múlt heti megbeszélésükön sem láttak nyomós okot eredeti menetrendjük felülírására, noha az Egyesült Államok az árak visszaszorítása és az ellátás biztonsága érdekében a kitermelés fokozására szólította fel őket.

Hétfőn az Egyesült Arab Emirátusok energiaminisztere, Szuhail al-Mazrouei egy helyi tévétársaságnak azt mondta, hogy a kartell képes termelését fokozni, ha a piac ezt igényli. Sőt, Mazrouei hangsúlyozta, hogy az OPEC 2022 szeptemberéig meghosszabbíthatja a 400 ezer hordós havi kvótaemelési politikáját, és akkorra utol is érik a pandémia előtti kitermelési szintjüket. Mazrouei szerint egyébként elsősorban a szénhidrogén-kitermelésben elmaradt beruházások okolhatók a mostani az energiakrízisért, az árak elszabadulásáért.

Akárhogy is lesz, az arab termelők egyértelmű haszonélvezői a mostani helyzetnek.

Az Aramco árfolyama bő két hónap alatt tíz százalékkal emelkedett, s az új ázsiai tarifák is muníciót adhatnak a további drágulásához. A cég a dubai és ománi olajfajták árából képzett irányadó átlagárhoz képest hordónként 2,7 dollárral adja drágábban decembertől saját, Arab Light könnyűolaj-fajtáját, ez 1,3 dolláros áremelésnek felel meg.

Megjegyzendő, hogy a szaúdiak októberben ugyanennyit vágtak az egységárból a pandémia ázsiai előretöréséből fakadó aggodalmak csillapítására, azaz rugalmasan kezelik a tarifáikat. A nyugat-európai szállításaikat fixen a Brent árához kötik ahhoz képest 30 centes most a hordónkénti kedvezmény, szemben az októberi 1,70 dollárral, míg az Egyesült Államokba irányuló exportnál 1,75 dollár a diszkont a múlt havi 1,35 dollárhoz képest.