Nehéz hónapon vannak túl a Twitter-részvények, a közösségimédia-vállalat papírjai az október végi jelentés óta majd egyharmadát elvesztették az értéküknek, a márciusi csúcsértékük közel felét érik mindössze. A vártnál jóval gyengébb negyedéves jelentést Jack Dorsey vezérigazgató leköszönése követte november végén, ami további volatilitást hozott a piacára. 

A kérdés, hogy attraktív-e ekkora korrekció után a Twitter, vagy van még tere a gyengülésnek? 

Fotó: MEHMET ALI OZCAN / AFP

Az árfolyam szakadását az említett gyorsjelentés indította, ami a 2020 márciusa óta tartó emelkedő letörését is eredményezte. 

A piac profitot várt a vállalattól, ehelyett részvényenként 0,54 centes veszteséggel sikerült csak zárni az időszakot, miközben az árbevétel-várakozást egyébként teljesítette. A veszteség mellett a negyedévet negatív free cash flow-val (FCF) fejezte be a vállalat, ami döntően infrastruktúra-beruházások (adatközpontok kiépítése) számlájára írható. A másik FCF-re negatívan ható tényező a jelentősen, 30 százalékot meghaladóan növekvő munkaerő-állomány volt.

Ami a pozitívumokat illeti, a platformot használó napi aktív felhasználók száma 13 százalékkal nőtt éves összevetésben. Emellett a vállalat a költségeknél gyorsabban növekvő bevételeket és 130 és 180 millió dollár közé eső működési eredményt ígér a 2021-es pénzügyi évre. 

A Twitter felemás teljesítménye annak fényében negatív, hogy rendkívül ambiciózus célokat fogalmazott meg 2023 végéig. 

Jack Dorsey távozása a vezérigazgatói posztról ennek a kétéves roadmapnek a közepén elbizonytalaníthatja a befektetőket. A vállalat részvényei jelenleg 45-ös előremutató P/E rátával forognak, így jelentősen magasabban értékeltek, mint a Facebook papírjai, viszont olcsóbbak, mint a Snap- és a Pinterest-részvények. Érdemes lehet azonban megjegyezni, hogy utóbbi két papír esetében is jelentős átárazás zajlik már hónapok óta. 

A Twitter esetében a márciusig hátralevő időszak kritikus lehet, a következő Investor Dayen a cég beszámolhat arról, hogy hol tart a céljai tejesítésében. Véleményem szerint sem a Twitter elmúlt negyedévekben látott teljesítménye, sem a vezércsere nem mutat a pozitív meglepetés irányába. A jelenlegi technikai kép alapján ugyan időszerű lehet egy pozitív korrekció a részvény árfolyamában, de középtávon akár nyomottabb árak is jöhetnek.