A júniusi New York-i tőzsdére lépés óta most tette közzé első gyorsjelentését a Didi. 

A kínai utazásmegosztó árbevétele 11 százalékkal esett a szeptemberben zárult három hónapban év per év alapon. A riportált negyedév működési vesztesége mintegy 9 milliárd jüan volt, ami 1,4 milliárd dollárnak felel meg, szemben az egy évvel korábbi 1,1 milliárd jüannal. A júniusban zárult negyedévben még nagyobb volt a vállalat működési vesztesége. Igaz, akkor jelentős részvényalapú kompenzációs költséget könyveltek el az IPO miatt. Ha ezektől megtisztítjuk a kimutatást, akkor azt kapjuk, hogy negyedév per negyedév alapon megháromszorozódott a Didi működési vesztesége.

A gyorsjelentés nyomán a árfolyama 8,2 százalékot esett, 

s ezzel a 14 dolláros kibocsátási árhoz képest már 65 százalékos diszkonttal forog a papír. Emlékezetes, hogy a részvény azt követően került szánkópályára, hogy a pekingi hatóságok a tengerentúli tőzsdére lépés másnapján kiberbiztonsági eljárást indítottak a cég ellen, s emiatt számos alkalmazása kiszorult az applikációs piacról.

Fotó: KOKI KATAOKA / AFP

A társaság a hónap elején közölte, hogy a New York-i tőzsdéről átköltözik a hongkongi parkettre. Ám ez korántsem tűnik egyszerű műveletnek, hiszen a cég a pekingi szabályozók figyelmeztetése ellenére azért választotta a New York-i tőzsdét, mert Hongkongban nem tudott volna megfelelni minden követelménynek. Így például annak a feltételnek sem, hogy a fuvarmegosztó üzletága teljes mértékben jelen legyen és engedélyezett legyen minden kínai tartományban és településen, ahol bejelentette működését. 

Ezért a Didinek gyorsan le kellene zárnia vitáját a kínai hatóságokkal, hogy Hongkongban tőzsdére léphessen.

Az sem nyugtatta meg a befektetőket, hogy a riportált negyedévben 3,2 milliárd dolláros befektetési veszteséget könyvelt a társaság, s a nettó veszteség 4,7 milliárd lett a negyedévben. A Wall Street Journal szerint 

nem is önmagában a készpénzégetés és a veszteséges működés feltűnő, mert az elég gyakori a technológiai részvényeknél. 

Annál nagyobb gondot okoz, hogy a siralmas pénzügyi adatok ezúttal a növekedés megtorpanásával társulnak.

Az elmúlt hónapokban a pekingi szabályozási bizonytalanság volt a Didi legfőbb gondja. Ez azonban a héten megoldódni látszott. Amennyiben Peking fél évvel a Didi totális letámadása után végre közölte, hogy milyen feltételekkel engedélyezi a tengerentúli börzére lépést a kínai cégek számára. A szigorú engedélyezési procedúra érdekessége, hogy továbbra is nyitva hagyja a kínai technológiai cégek által előszeretettel használt offshore kiskaput, ami az amerikai tőzsdékre vezet.