Hétfőn a Crypto.com a felhasználói fiókokat érintő gyanús aktivitásról számolt be, ezért felfüggesztette a pénzek felvételét egy időre, mely lépést a Twitteren jelentette be. Kedden a Los Angeles Lakers stadionjának nevét cég vezérigazgatója, Kris Marszalek ugyancsak a közösségi oldalon található személyes oldalán már arról beszélt, hogy ismét elérhetők a cég szolgáltatásai, és a felhasználók befektetései biztonságban vannak – olvasható a Fortune magazin oldalán.

Később azonban ezzel kapcsolatban kételyek merültek fel, miután a Peckshield nevű kínai blokkláncbiztonsági cég jelezte, hogy legalább 4600 ethert (15 millió) dollárt elloptak az oldalról. 

Fotó: Shutterstock

Az ellopott kriptovalutákat a Tornado Cash nevű programmal mosták tisztára 

–  a hasonló programok legális és illegális eredetű kriptoeszközök összekeverését teszik lehetővé, melynek végén elvész az illegális pénzek nyoma a blokkláncon. Noha mint arra a CoinDesk is rámutatott, a nyomkövetés elkerülését lehetővé tevő szolgáltatásokat a politikai üldözöttek és aktivisták számára kínálják megoldásként, azokat gyakran pénzmosásra használják. A Tornado Cash versenytársai közül a Bestmixer nevűt az hatóságai zárták be 2019-ben, a Helixet pedig az FBI 2021-ben.

A Peckshield elemzését más blokkláncanalízissel foglalkozó cégek is megerősítették, és a Crypto.com több felhasználója is panaszkodott elveszett kriptókról. Ennek ellenére a Hongkongban és Szingapúrban bejegyzett cég további kérdésekre nem válaszolt, és nem ismerte el azt sem, hogy loptak tőlük. Azt sem tudhatjuk, hogy a tolvajokat vajon Matt Damon hirdetése inspirálta-e, melyben a Crypto.com megbízásából a színész arról beszélt, hogy a szerencse a bátrak oldalán áll.

Ugyanakkor azt tudjuk, hogy a kriptotőzsdék egyre inkább a hekkerek céltábláivá válnak, ahogy az eszközosztályhoz tartozó kriptovaluták értéke növekszik. A múlt hónapban a Kajmán-szigeteken bejegyzett kriptotőzsdét, a BitMartot érte például támadás, melynek során 200 millió dolláros zsákmányra tettek szert a rablók. A cég azt ígérte, hogy saját forrásaiból kárpótolja felhasználóit, ám erre öt héttel később sem került még sor.