Optimista hangulatban indították a hetet az európai tőzsdéken kereskedők, a vezető indexek többségében kisebb emelkedést könyvelhettek el a nap végén.

A magyar börze nyugati társait is lekörözte, a BUX 1,15 százalékos erősödést követően 53 442 ponton zárt hétfőn, a hazai részvényekkel 13,6 milliárd forint értékben kötöttek üzletet.

Fotó: Shutterstock

Az emelkedésből a 0,4 százalékkal 419,5 forintra ereszkedő Magyar Telekom kivételével az összes nagypapír kivette a részét. A legjobb formáját az OTP mutatta, amely 1,8 százalékkal 18 300 forintra kapaszkodott fel. A bankpapírt némi távolságtartással követte a Richter és a Mol, a gyógyszergyártó részvényei egy, az olajtársaságé pedig 0,8 százalékot drágultak. Előbbi papírjait 8340, utóbbit pedig 2750 forinton jegyezték a kereskedés végén. A BUX-tagok közül az OTP mögött a Waberer’s futott be a második helyre 1,3 százalékos erősödéssel, míg a nap vesztese címet az Alteo érdemelte ki közel egy százalékos eséssel.

Lendületesen indította a hetet a forint is. A hazai fizetőeszköz az euróval szemben 0,9, a dollárhoz képest pedig 1,4 százalékkal erősödött a tőzsdezárásig, az euró egységéért ekkor 355,7 forintot, a dollárért pedig 317,5 forintot kértek a bankközi devizapiacon.