A születése természetesen nem egy pillanat eredménye volt, így a Bitcoin.org címet már 2008-ban regisztrálták és a tervét az álnevet használó, máig ismeretlen Satoshi Nakamoto is már 2008-ban közzétette különböző kriptográfiai levelezőlistákon.

Az eredeti tervek szerint nem digitális aranyként, hanem elektronikus készpénz rendszerként megálmodott eszköz a hálózaton létezik a segítségével. A blokklánc tulajdonképpen egy olyan adatbázis, melyből törölni nem lehet, csak hozzáadni. Az új blokkok tartalmazzák a hálózaton végbemenő tranzakciókat. 

Fotó: Shutterstock

Mivel a dizájn alapján a blokkok létrehozása konstans sebességgel történik és a blokkok mérete is meghatározott, ezért idővel a végrehajtásra váró tranzakciók száma eltömítette a rendszert, így fizetőeszközként a Bitcoin nem igazán használható praktikusan, de ez majd egy másik cikk tárgya lehet a jövőben.

Mindenesetre a blokklánc első elemét 2009 január 3-án hozta létre a kriptoeszköz alapítója. A blokkláncot alkotó elemekért azok létrehozói jutalmat kapnak, ezt hívják a Bitcoin bányászatának. Szemben a napjainkkal, az első időszakban minden egyes blokk jutalma 50 Bitcoin volt, ám az ez érték 4 évente feleződik, így mára már csak 6,25 Bitcoint kap a sikeres bányász. 

A befektetőket lázba hozó hálózat tehát 13 évvel ezelőtt jött létre. Születésnapja ellenére azonban folytatta decemberi süllyedését a népszerű eszköz hétfőn, így az elmúlt 24 órában több mint 1 százalékot veszített értékéből. Az első Bitcoin blokkról a Twitter-alapító Jack Dorsey is megemlékezett közösségi oldalán.