Megnyíltak a befektetők előtt a koreai LG Energy Solution akkumulátorgyártó vállalat könyvei, azaz kezdődhet a részvényjegyzés a tervek szerint maximum 10,8 milliárd dolláros – s ezzel potenciálisan új dél-koreai történelmi rekordot jelentő – tőkebevonással megvalósuló tőzsdei bevezetés (IPO) során.

A részvényeket darabonként a 257 000 és 300 000 von (216–252 dollár) közötti ársávban akarják értékesíteni, így minimum 9,2 milliárd dollárt gyűjthetnek be a Reuters szerint, 

azaz a tranzakcióval bevont összeg még a legrosszabb esetben is több mint kétszeresen meghaladja az eddigi koreai rekordot, amit a Samsung biztosítótársasága tart 2010-ben lebonyolított, 4,1 milliárd dolláros kibocsátásával.

Fotó: JUNG YEON-JE / AFP

Az IPO folyamán összesen piacra dobni kívánt 42,5 millió darab részvényből maga a vállalat az elsődleges piacon 34 millió, az anyavállalat a másodlagos piacon pedig 8,5 millió részvényt értékesíthet. 

Az intézményi befektetőknek a kibocsátási prospektus szerint a felajánlott részvények 55–75 százalékát szánják, a lakossági és a munkavállalói jegyzés alakulásától függően. Az LG Energy Solution parkettre lépést követő teljes tőzsdei kapitalizációját az elemzők 51 és 59 milliárd dollár közé becsülik.

Az LG Energy Solutions amúgy eddig az LG Csoporthoz tartozó LG Chem Ltd. százszázalékos tulajdonában állt, és főtevékenysége szerint elektromos autókhoz gyárt akkumulátorokat. Megrendelői közé tartozik mások mellett a Tesla, a General Motors és a Hyundai Motor is. A friss tőkét a vállalat már meglévő termelőüzemeinek bővítésére és adósságtörlesztésre fordítja – írja a prospektus.

A most parkettre lépő céget körülbelül egy évvel ezelőtt választották le az LG Chemből, és júniusban hozták nyilvánosságra a tőzsdei bevezetés tervét.

Fotó: JUNG YEON-JE / AFP

Az IPO népszerűsítő roadshow-ja hétfőn már meg is kezdődött és január 11-ig, a könyvzárás előtti napig tart – derült ki a prospektusból. A befektetők részéről várhatóan nagy lesz a kereslet a társaság papírjai iránt, a Reuters piaci forrásból úgy értesült, hogy a január 14-én lezáruló jegyzés minden bizonnyal maximális árazás mellett valósul meg. A részvényvásárlási kedvet ráadásul növelheti az elektromos járművek iránti globális kereslet fellendülése is.

A brit hírügynökségnek korábban nyilatkozó elemzők szerint a jegyzési ársáv a vállalatot kifejezetten alulértékeli. A koreai cég egyik legfőbb riválisa, a sanghaji börzén jegyzett kínai Contemporary Amperex Technology (CATL) piaci kapitalizációja például nagyjából 220 milliárd eurót tesz ki. 

Túlzottan jutányos áron jegyezhetünk az LG Energy Solutions részvényeiből 

– mondta például Ro Vuho (Rho Woo-ho), a Meritz Securities elemzője.

A Deloitte könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég szerint a villamos árammal hajtott gépkocsik 2020-ban világszerte még mindössze 2,5 millió darabos piaca 10 év alatt több mint a 12-szeresére bővül, vagyis 2030-ban 31 millió új e-autót fognak eladni, ami akkor az összes újautó-értékesítés közel egyharmadát teszi majd ki. 

A tőzsdei bevezetéssel már jó előre reagálunk a lítiumion-akkumulátorok piacán jelentkező villámgyorsan növekvő keresletre 

– indokolta a lépést Kvon Jongszu (Kwon Young-soo) vezérigazgató is.

Az LG Energy Solutions papírjaival január 27-én kezdődhet meg a kereskedés a szöuli börzén, ahol tavaly az elsődleges nyilvános részvénykibocsátásokkal összesen 17,7 milliárd dollár friss tőkét gyűjtöttek, ami magasan felülmúlta az egy évvel korábban elért 7,6 milliárdos csúcsot.

Az anyavállalat LG Chem-részvényei hétfőn fél százalékkal, 618 000 vonra drágultak, miközben a szöuli vezető indexe, a KOSPI 0,4 százalékkal emelkedett.