Decemberben újabb közel öt százalékkal gyarapodott a hazai befektetési alapok vagyona, az évet új csúcson, 10 430 milliárd forintos eszközértékkel zárta a szektor – derül ki a jegybank friss adataiból. 

A kezelt első alkalommal lépte át a 10 000 milliárd forintot.

A rekorddöntést a 400 milliárd forintos tőkebeáramlás fűtötte leginkább, amihez a hozamok és a devizamozgások további 91 milliárdot tettek hozzá. Az év utolsó hónapjában főként a részvények kerültek a befektetők célkeresztjébe, melyből 330 milliárd forintot táraztak be. 

Fotó: BÉT / BÉT

A méretesebb kategóriák közül a kötvényalapokba 45, a vegyes eszközökbe pedig 28 milliárd forintot fektettek, míg az ingatlanalapok 10 milliárdos értékesítéssel zártak.

Az egész tavalyi év is kiemelkedő volt, a szakértőknél fialtatott vagyon ugyanis bő negyedével nőtt az intenzív megtakarítási kedvnek köszönhetően. 

Az ágazat csaknem 1900 milliárd forintnyi tőkét csatornázott be 2021 során, több mint négyszeresét, mint a nagy piaci mozgásokkal tarkított 2020-ban.

Az év sztárjai az összvagyonukat megduplázó részvényalapok voltak, melyek 3007 milliárd forintra hízó eszközértékükkel minden más terméktípust leköröztek tavaly. 

A szintén népszerű vegyes alapok 30 százalékkal gyarapodtak, míg az ingatlan- és a kötvényportfóliók lényegesen szerényebb, 10, illetve 4 százalékos bővülést könyvelhettek el.