Hamarosan új bankolási megoldás után nézhet a Revolut számos magyarországi felhasználója, a neobank ugyanis április 1-jétől megszünteti a magyar, HU-val kezdődő IBAN számlaszámokat – írja a pénzügyi szolgáltató ügyfeleinek kiküldött tájékoztatás alapján a Portfolio.

A hazai felhasználók áprilistól litván, LT betűpárral kezdődő számlaszámot használhatnak majd. A gyakorlatban ez lényeges következménnyel jár az ügyfelekre nézve. Ahogyan arra a Revolut is felhívja a figyelmet, április 1-től a forint számlaszámra küldött átutalások nem kerülnek jóváírásra a revolutos számlán, hanem visszakerülnek a feladóhoz. A visszaküldési folyamat automatizált és akár öt munkanapot is igénybe vehet.

Fotó: Shutterstock

Ezzel főként azok az ügyfelek kerülhetnek lépéskényszerbe, akik revolutos forintszmlájukra kapják a fizetésüket, mivel előfordulhat, hogy egyes munkáltatók nem engedélyezik az "LT" IBAN használatát. 

Nekik egy másik forintszámlát kell megadniuk munkáltatójuknak a bérük átutalásához. Az ügyfeleket arra kérik, azonnal értesítsék a változásról a munkáltatójukat.

A tájékoztatás szerint a kimenő banki átutalások indítását, valamint a Revolut számlák kártyás pénzfeltöltését nem érinti az áprilistól életbe lépő változás.

A lépés mögött az áll, hogy a Revolut Bank továbbra sem rendelkezik magyarországi banklicensszel, ezért áprilistól már nem fér hozzá a helyi forint fizetési rendszerekhez. Így a helyi kifizetések fogadására használt forint számlaadatok sem lesznek többé elérhetőek.

A tájékoztatás szerint tervben van, hogy a forint számlaszámokat később visszahozza a szolgáltató.