A Revolut Bank az eddigi információk szerint a litván nemzeti bank felügyelete alá tartozó határon átnyúló intézményként, s nem önálló leánybankként indul el Magyarországon – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményében.

Fotó: Kallus György / VG

Az MNB szerint így a határon átnyúló bank üzleti megbízhatósági (prudenciális) és fogyasztóvédelmi felügyeletét a litván nemzeti bank, és nem a hazai jegybank láthatja majd el, ezért a jegybank kezdeményezi is, hogy a Revolut hazai leánybankként végezze tevékenységét.

Azonban annak létrejöttéig a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) „fogadó országbeli” felügyeletként csak korlátozott fogyasztóvédelmi jogosítványok illetik meg: az ügyfelek érdekét, a közjót sértő ügyben elsődlegesen az anyaországbeli (litván) felügyeletnél kezdeményezhet lépést. A pénzügyi szolgáltató mai bejelentése alapján a Revolut azonban mostantól hitelezési és betétgyűjtési tevékenységet is végez majd, ám a betétesek pénzét a Revolut 16 millió ügyfeléhez hasonlóan a magyar számlatulajdonosok esetében is a litván betétbiztosítás garantálja.

Az elszámolási, fogyasztói vagy betétbiztosítási ügyek kapcsán az ügyfeleknek így csak Litvániában – várhatóan litván vagy angol nyelven – lesz lehetőségük jogorvoslat kérésére. Az MNB kiemeli, hogy a Revolut Ltd. nyilvános adatai szerint tavaly 122 millió angol font, 2019-ben pedig 98 millió angol font veszteséget termelt, 417 millió font, illetve 96 millió font (2019) saját tőkén.

A jegybank mindezek mellett támogatja a verseny erősödését a hazai pénzügyi piacokon, hiszen az innovációkra, fejlesztésekre, hatékonyabb működésre és akár költségcsökkentésre sarkallja a piaci szereplőket, egyúttal magasabb minőségű, egyszerűbb és gyorsabb szolgáltatást kínál az ügyfelek számára, ám nem szeretné ha ez az ügyfelek érdekeivel ellentétes módon valósulna meg. Éppen ezért az MNB szeretné, ha a Revolut Bank magyarországi székhellyel, tőkeerővel, s a hazai jegybank felügyelete alá tartozó leánybankként végezné tevékenységét itthon.