Amerika, Amerika és megint csak Amerika – tanácsolják a befektetőknek az SPB privátbank tőkepiaci szakértői az orosz–ukrán háború árnyékában, amely jelentős nehézségeket okoz a kelet-európai kitettségű cégeknek – jelentette ki Kalapos Csaba, az SPB privátbanki igazgatója és Kosovics László senior prémiumbankár az online fórumon.

Az SPB szakértői egyébként már korábban is ajánlották az Egyesült Államok dollárban denominált eszközeit, amelyek előnyét a Fed ebben a hónapban megkezdett kamatemelési ciklusa is növeli. Főként a 2030 előtti lejáratú, rövid futamidejű kötvényeket ajánlják az SPB-nél.

Fotó: EyePress via AFP

Emellett kiemelték az amerikai acélipar előtt álló kedvező kilátásokat. A magas árak és a kelet-európai konkurencia kiesése jól meglovagolható például a US Steel kötvényeivel.

Ezenkívül

szinte magától kínálkozik az energia- és a védelmi ipar. Az előbbi esetében főként az alternatív energiát, köztük a hidrogént előállító cégekre fókuszálnak. Az utóbbiak közül nagyot emelkedett például a Lockheed Martin vagy a Northrop Grumman árfolyama.

Ígéretes európai cégeket is megemlítettek. Ilyen a francia Nel az alternatívenergia-szektorban, vagy az árfolyamát egy hónap alatt megduplázó, a 4iG-be is beszálló német Rheinmetall hadiipari cég.

A pénzügyi szférában Amerika egyedül maradt a porondon, a háború teljesen levette a térképről az európai bankokat. A bankok mellett Kosovics László a tengerentúli fintech cégeket és egyéb fizetési szolgáltatókat (Visa, AMEX, Mastercard vagy az IPAY ETF) is az étlapon tartja.

A dollár mellett továbbra is menekülődevizaként tartják számon a svájci frankot és a japán jent.

A japán befektetők ugyanis krízishelyzetben – csakúgy, mint az amerikaiak – hazaviszik a pénzüket. Jó választás lehet még a nyersanyagban gazdag Ausztrália és Norvégia piaca is. A kriptodevizák és az arany viszont láthatóan nem tudták felvenni a megfelelő fordulatszámot. Meglepően stabilnak bizonyult ugyanakkor a kínai jüan, noha a földrésznyi országban újra terjedni kezdett a vírus.

A hazai piacra evezve a legjobb tőkeellátottságával rendelkező európai bank, azaz az OTP részvényeit egyelőre tartják a SPB privátbanknál, és az elemzői célárakkal összhangban ezen a magatartáson csak a 14-16 ezer forintos célsávban változtatnának. A Mol esetében továbbra is hiányolják a dinamizmust és a megnyugtató jövőképet, ám elfogadják a piacon kialakult és némi felértékelődési potenciált jelentő 3000 forintos célárat. A Richternél erős a rubel-kitettség, tehát a jó fundamentumok dacára egyelőre csak a jó úszók kísérletezzenek a befektetéssel.