Finn mobiljáték-fejlesztő céggel erősítene a Netflix, amely a Reuters beszámolója szerint 65 millió euróért – mintegy 25 milliárd forintért – vásárolná meg a Next Games-t.

A várhatóan még az év első felében záruló tranzakció része az amerikai streaming szolgáltató stratégiájának, amely alapján egyre többet fektet a mobiljátékok gyártására felhasználóbázisának bővítése érdekében, különösen a fiatalabb, Z-generáció körében.

Erre azért is nagy szüksége van a szórakoztatóipari óriáscégnek, mert előfizetőinek száma a tervezettnél lassabban növekszik, miközben a versenytársak, a Disney+, a Hulu, az Amazon Prime, az HBO Max, az Apple TV és a Peacock is folyamatosan szívják el a levegőt a Netflix elől.

A 120 fejlesztőt foglalkoztató Next Games 2020-ban 30,17 millió dollár árbevételt termelt, forgalma szinte teljes egészében a játékon belüli vásárlásokból származott. A tavalyi évre pedig már ennél is lényegesen nagyobb, 44,4 millió dollár feletti árbevételt jelzett előre a vállalat.

A 2013-ban Helsinkiben alapított fejlesztőcég azért is passzol a Netflix portfóliójába, mert legfelkapottabb játékai olyan népszerű tévésorozatokon alapulnak, mint a The Walking Dead, vagy éppen a streamingszolgáltató saját gyártású sorozata, a Stranger Things.

Fotó: RICCARDO MILANI

A Netflix egyébként eddig nem volt túlzottan aktív a felvásárlási piacon, története során mindössze öt akvizíciót hajtott eddig végre. Az utóbbi időben azonban a nagy technológiai-szórakoztatóipari cégek is egyre inkább ebbe az irányba mozdultak el, ahogyan azt a Sony, vagy a Microsoft példája mutatja. Utóbbi a szektorban is rekord összegnek számító, 68,7 milliárd dollárért tervezi magához láncolni az Activision Blizzardot.

A Next Games ennél jóval kisebb hal a piacon, a 65 millió eurós vételár viszont ehhez képest kifejezetten gáláns. Ez ugyanis több mint duplája a cég keddi piaci értékének.

A jelentős eltérést a bejelentést követően a piac is beárazta, a helsinki tőzsdén szerdán 120 százalékkal lőtt ki a játékfejlesztő részvényárfolyama.

Az ukrán invázió miatt leáll az orosz sorozatgyártás

Oroszországban viszont egyelőre biztosan nem terjeszkedik tovább a vállalat, amely az orosz-ukrán háború miatt ma arról is döntött, hogy ideiglenesen felfüggeszti oroszországi projektjeit és felvásárlásait. A Variety beszámolója szerint négy orosz produkciót érint a leállás. A vállalat korábban jelezte, hogy nem tesz eleget a helyi tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor előírásának sem, és márciustól nem biztosít hozzáférést a platformján az orosz állami tévécsatornák műsoraihoz.