A Camel és Lucky Strike cigarettákat gyártó British American Tobacco pénteken bejelentette Oroszország elhagyását. Más út nincs, mondta a BAT vezérigazgatója Kingsley Wheaton a Reutersnek adott interjúban: ha egyszerűen csak leállítanák a gyártást vagy az értékesítést, az az orosz törvények szerint csődbüntettnek minősülne és a helyi menedzsment bntetőjogi intézkedésekkel lenne kénytelen szembenézni, azt azonban a BAT nem teheti meg, hogy tudatosan kitegye a cég ottani vezetőit ilyen veszélynek.

A vállalat mintegy 2500 embert foglalkoztat Oroszországban, és Wheaton szerint továbbra is fizetik a fizetéseket, amíg az oroszországi eszközeikre nem találnak vevőt. Az érdeklődők közt van a BAT orosz disztribútor partnere, amely céggel már 30 éve együttműködnek.

2021-ben Ukrajna és Oroszország a BAT csoport árbevételének 3 százalékát, a korrigált üzemi eredménynek pedig ennél is kisebb hányadát adta. A vállalatnak viszont magas a súlya az orosz dohánypiacon, az értékesített dohánytermékek negyede BAT márka. A kilépés miatt a cigarettagyártó a múlt hónapban bejelentett 3-5 százalékról 2-4 százalékra csökkentette éves bevételnövekedési kilátásait.