Szerdán a világon másodikként a Közép Afrikai Köztársaságban is törvényes fizetőeszközzé vált a – közölte az ország elnöke a Reuters szerint. Érdemes tehát megnézni, hogy milyen tapasztalatokat halmozott fel az első ország, amely hasonló döntést hozott, vagyis El Salvador. Szerencsére most jelent meg egy friss kutatás , mely azt vizsgálja, hogy mennyire terjedt el a használata.

Az 1800 háztartást személyesen is megkereső kutatás során arra voltak kíváncsiak, hogy miért nem terjedt el a bitcoin használata fizetőeszközként. Tekintve, hogy ez a pénz egyik fontos funkciója, ahhoz, hogy a kriptopénzek neve is félrevezető, hiszen azokat rendkívül ritkán használják ebből a célból. Mint írják ennek lehet magyarázata az is, hogy azt kevesen fogadják el, ám ez a többi mobilfizetési megoldásra is igaz volt a kezdeti időszakban. Ugyanakkor az, hogy El Salvador törvényes fizetőeszközzé tette a bitcoint, ráadásul annak használatát különböző módokon ösztönözte is.

Macro,View,Of,Gold,And,Silver,Color,Shiny,Coins,With
Fotó: Shutterstock

Mindezek ellenére, noha a latin-amerikai országban a lakosság többsége rendelkezik mobiltelefonnal és internettel, ami a kormányzati bitcoin tárca, a Chivo letöltéséhez szükséges, valamint a koronavírus miatt is sokan választották az érintésmentes fizetést is, a telefon és interneteléréssel rendelkezők mindössze kevesebb mint 60 százaléka töltötte le a kormányzati alkalmazást.

Még rosszabb jel, hogy közülük a legtöbben csak az alkalmazás telepítéséért járó bónusszal éltek, 

mindössze a letöltők 20 százaléka használta a bónusz elköltését követően is az alkalmazást. A salvadori polgárok mindössze 5 százaléka élt a bitcoinban történő adófizetési lehetősséggel, és a hiába a kriptoeszköz törvényes státusza, mely kötelezővé teszi annak elfogadását, csupán az üzletek 20 százaléka fogadta azt el ténylegesen. Még ennél is kisebb azon cégek aránya, akik pozitív tapasztalatokkal rendelkeznek a bitcoin használata terén.

A kriptopénzben rejlő másik nagy lehetőséget a főként az Egyesült Államokból hazautalt összegek jelentették a kripto rajongók szerint, azonban 2022. első negyedévében szinte egyáltalán nem voltak új felhasználói ennek a lehetőségnek, míg februárban a tárca indulása óta a legkevesebben használták erre a Chivo-t. További problémát jelent az is, hogy a fizetéseket és megtakarításokat dollárban is lehetővé tevő alkalmazás használói is inkább a dollár mellett döntöttek.

Hiába tehát az állami támogatás, a 8 százalékkal olcsóbb benzinár a bitcoinnal történő fizetés esetén, az eszköz használatához szükséges alkalmazás letöltéséért adott 30 dolláros bónusz, az emberek többségének tetszését nem nyerte el a bitcoin El Salvadorban.