Elfogadta az igazgatóság beszámolóját a társaság 2021. évi működéséről a Rába Holding éves rendes közgyűlése – közölte a járműgyártó vállalat szerdán. A nemzetközi ellátási láncok akadozása és az energiaárak drasztikus emelkedése ugyan a menedzsment szerint erős hatással volt a vállalat működésére, ám a társaság a kihívásokkal megküzdve, mégis 45 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és 1,3 milliárd forintos tárgyévi átfogó eredménnyel zárta az üzleti évet.

Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

A pandémia okozta keresleti sokk után a vállalat sikeresen reagált a gyorsan élénkülő vevői megrendelésekre, ami hozzájárult a hatékony működéshez – áll a közleményben. Ugyanakkor figyelemre méltó volt a társaság 2 milliárd forintos operatív eredménye is. Az árbevétel arányos üzemi eredmény 4,3 százalékot tett ki.

A készpénztermelési képességet illetően a Rába közel 4,4 milliárd forint EBITDA szintű nyereséget termelt, így termelési hatékonysága elérte az iparági átlagnak megfelelő 9,4 százalékot. Az eredményesség megőrzése érdekében a társaság - csakúgy, mint eddig - ezt követően is növelni kívánja a gyártási tevékenysége rugalmasságát és technológiai hatékonyságát, illetve szigorú költséggazdálkodást folytat.

A részvényesek az igazgatóság javaslatának megfelelően úgy döntöttek, hogy a 2021-es profitot eredménytartalékba helyezik, vagyis idén nem fizet osztalékot a cég. A közgyűlés nem szavazta meg egyik részvényesi előterjesztést sem, melyeket a saját részvények vásárlásával,valamint az igazgatóság ingatlan-ügyekben teljesítendő tájékoztatási kötelezettségével, illetve a városréti ingatlan vételárának osztalékként való kifizetésével kapcsolatban terjesztettek elő.