Közel 20 százalékkal növelte árbevételét a Richter az első negyedévben a 2021-es bázisidőszakhoz képest. A 168 milliárd forintos forgalom nem rekord, de 5 milliárd forinttal magasabb a VG konszenzusnál. A bruttó fedezet 23 százalékkal 96 milliárd forintra nőtt, ez 4 milliárd forinttal magasabb a vártnál. Nagyot lépett előre a társaság az üzemi eredmény soron, az EBIT 54 százalékkal 37,5 milliárd forintra emelkedett, itt is sikerült meghaladni a 33,6 milliárd forintos várakozásokat. A nettó eredmény 38 százalékkal 37 milliárd forintra nőtt.

Orbán Gábor vezérigazgató a jelentésben azt közölte, hogy

Az ellátási lánc globális zavarai súlyosbodtak azt követően, hogy Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát. A szállítási késedelmek, valamint főként a vegyianyag- és energiaárak, továbbá a bérköltségek növekedése miatt megemelkedő gyártási költségek kezdik éreztetni hatásukat a fedezeti szintjeinken. A negatív pénzügyi következmények a későbbiekben várhatóan fokozódnak majd, mert a 2022. első negyedéves értékesítést nagyobbrészt a meglévő készletek terhére realizáltuk.

Richter Gedeon
Fotó: Kallus György

A gyógyszergyártás árbevétele 21 százalékkal 135 milliárd forintra emelkedett, az európai értékesítés 23 százalékkal nőtt. Oroszországban 7 százalékkal nőttek az eladások, Ukrajnában nyolccal csökkentek. Az amerikai piacról 29 százalékkal több bevétel – 31,6 milliárd forint – folyt be, ebből 27,5 milliárd forint volt a vezető termékhez, a Vraylarhoz kapcsolódó royalty. A nőgyógyászati portfólió 18 százalékkal magasabb, 46 milliárd forint bevételt termelt. A specializált termékek forgalmi részesedése 58 százalékra nőtt a gyógyszergyártás bevételén belül. 

Jelentősen javultak a marzsok, a bruttó fedezet 57,1 százalékra, az üzemi eredményhányad pedig 22,3 százalékra. Ukrajnában bezárták a kereskedelmi képviseletet, a teljes ottani készletet humanitárius célra ajánlották fel. Oroszországban szükség volt a szállítmányozás újraszervezésére, általában véve a gyógyszerek patikai forgalma 33 százalékkal nőtt az év első két hónapjában, akkor még csak az áremelések miatt, márciusban viszont ehhez már lakossági felvásárlások is társultak. Az orosz, belarusz és ukrán piacon annyiban nőttek a kockázatok, hogy a MEHIB felfüggesztette a hitelbiztosításokat. 

A Richter kitettsége Oroszországban 67,6 milliárd forintot tesz ki, ebből a mérlegben 17,6 milliárd forint értékben tartják nyilván az ingatlanokat és a gyártóüzemet, 25,6 milliárd forint a vevőkkel szembeni követelés, 21 milliárd forint a készletállomány értéke, valamint 3,3 milliárd forint a pénzeszköz. Az oroszországi forgalom megközelítette a 20 milliárd forintot, ez forintban 7, rubelben 14 százalékos növekedés.