Tökéletes tükörképét mutatja a Budapesti Értéktőzsde kereskedése csütörtökön a szerdán látottaknak: a BUX több mint 3 százalékkal esik nem sokkal dél után. Az esésben az OTP és a Mol papírjai járnak az élen. A bank részvényeinek árfolyama 4,7 százalékkal zuhant, nem sokkal marad el tőle a Mol sem, ott 4,3-es a napon belüli leértékelődés.

A nap legstrapabíróbb részvénye a Richter, az árfolyama mindössze 0,3 százalékkal került lejjebb.

A gyógyszergyártó kifejezetten felülteljesítő az elmúlt napokban, a hétfői záróárhoz képest 10 százalékkal magasabb a jelenlegi árfolyama. Az Erste elemzői szerint a Richter-részvény piaca olyan képet fest, mintha valamilyen nagyobb hírre készülne.

Az elemzőik szerint

nagyon olcsó a papír, hiszen a háború, a világgazdasági események egyelőre nem érintették meg jelentősen a céget, de közben nagyot esett az árfolyam.

Ilyen hírt pedig egy komolyabbat ismerünk, a cariprazine MDD-re való kiterjesztésének amerikai engedélyezését, amit év végéig várunk az amerikai gyógyszer-felügyelettől. Mivel már korábban befogadták a kiterjesztési kérelmet, akár előbb is jöhet az engedély, ami persze meglepő lenne. 

Brokers gesture at their workstations at Frankfurt Stock Exchange in Frankfurt Main, Germany, 10 October 2008. The German stock index DAX fell temporarily by ten per cent, while also other share prices worldwide dropped dramatically. Photo: FRANK RUMPENHORST (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: FRANK RUMPENHORST / dpa Picture-Alliance via AFP

Az európai részvénypiacokon sincs ok az örömre, a DAX már több mint 2 százalékkal bucskázott, az FTSE-100 pedig 2,5 százalékkal esik. Ilyen tőkepiaci hangulatban a forint is gyengül, az euró/forint a 387-es szint felé lépdel. A tegnap valósággal összeomló amerikai piacokon sem valószínű, hogy konszolidálódik a helyzet, az S&P 500 határidős index állása alapján 1,4 százalékos mínuszos nyitás várható a tengerentúlon.