Hiába zsugorodott idén már több mint harmadával a értéke, az esésnek könnyen lehet, hogy még nincs vége, hétfőn legalábbis újabb borús prognózis érkezett az első számú kriptopénz kilátásaira vonatkozóan.

Egészen a nyolc ezer dolláros szintig zuhanhat a bitcoin árfolyama, erről Scott Minerd, a Guggenheim eszközkezelő és pénzügyi szolgáltató befektetési igazgatója beszélt hétfőn a CNBC-nek.

bitcoin zuhanó árfolyam Gold bitcoin falling apart. A graph is crashing it. Concept of a cryptocurrency market crisis. A black background. A side view. 3d rendering mock up
Fotó: Shutterstock

Ha következetesen letöri a 30 ezer dollárt az árfolyam, akkor a végső alj 8000 dollárnál van, így azt gondolom, bőven van még tér a további esésre, különösen a Fed-szigorítás mellett 

– érvelt Minerd az amerikai lapnak, amely a hétfőn kezdődött Davosi Világgazdasági Fórumon kérdezte a szakértőt.

A bitcoin kurzusa hosszú idő után május első felében süllyedt 30 ezer dollár alá, és azóta sem tud tartósan ezen szint fölé kerülni a jegyzés. A kockázatos – és sokak szerint rendkívül spekulatív – eszköznek az egyre szigorúbb monetáris politikai lépések, köztük a Fed kamatemelési ciklusa sem kedvez.

Amennyiben beigazolódik a Guggenheim szakértőjének jóslata, az további 70 százalékos zuhanást jelentene a bitcoin árfolyamában, egyúttal pedig újabb jelentős érvágást jelentene a kriptopiac egészének is, melynek piaci összértéke csak az elmúlt hónapban mintegy félezer milliárd dollárral zuhant.

A szakértő azt is elmondta, hogy a legtöbb szerinte „szemét”, ám a bitcoin és az ethereum túl fogja élni a jelenlegi nehéz időszakot.

Ebből a kriptovalutából már pánikszerűen menekülnek a befektetők

A Tether miatti pánik átragadhat a többi stablecoinra is.